Вкладники банку "Таврика", який відноситься до групи середніх, не можуть забрати з фінустанови свої депозити. Проблеми відчувають також ті громадяни, які мають зарплатні або карткові рахунки у даній фінустанові - їм банкомати видають максимум по 100 грн.

"У моєї дружини термін депозитного договору з цим банком закінчився 24 листопада, сума невелика, 15 тис. грн, але грошей досі не видали, обіцяють, що розрахуються пізніше. Але коли - не кажуть, бо на активи банку нібито накладено арешт. Таких як ми, багато ", - розповів клієнт банку Михайло Семенович, пише "Сегодня".

В банку не приховують, що мають труднощі і заявляють, що за рішенням НБУ не можуть залучати депозити фізосіб і працювати з цінними паперами. Інформоване джерело в банківських колах повідомило, що "Таврику" банкрутити не будуть, Нацбанк видасть їй до 500 тис. грн рефінансування (дешевий кредит під 7,5-8,5% річних), що допоможе пережити труднощі. На користь цього говорить і поновлення виплат за зарплатними рахунками.

На думку джерела видання, зараз у схожій ситуації перебувають близько 50 середніх і невеликих банків. Через спад в економіці впав попит на кредити з боку виробників, тому малі банки поступово перетворюються на "фінансові пірамідки" - щоб повернути з відсотками раніше залучені гроші населення (основне джерело активів), вони беруть нові депозити під все більш високі відсотки (26 % річних і більше).

Це означає, що видані ними кредити подорожчають до 30% і вище, що робить такі банки неконкурентоспроможними в порівнянні з великими банками. Наступний крок - їх банкрутство та ліквідація, адже у Нацбанку на всіх рефінансування навряд чи вистачить.

Зі свого боку фінансовий аналітик Ігор Шевченко впевнений, що системна криза малих банків можлива лише у випадку, коли всі вкладники одночасно прийдуть за своїми грошима, а це малоймовірно, якщо не сіяти паніку.

"Малим банкам важче, ніж великим, але становище стабілізується, їм треба пережити грудень. Така ж ситуація була в кінці 2010-11 років і ніякої кризи банків не відбулося. З січня-лютого ставки опустяться до 19-20%, почнеться реальне кредитування економіки", - вважає він.

Населенню експерти радять не "вестися" на обіцянки високих відсотків за депозитами, а краще віддати гроші на зберігання у великий банк, нехай і під менші відсотки. А також - перевіряти, чи є банк учасником Фонду гарантування повернень вкладів.



Переглядів: 4143
Поширень: 0