Національний банк України постійно вживає заходів з метою популяризації нового інструменту − інвестиційних монет України.

Сьогодні реалізацію та зворотний викуп інвестиційних монет здійснюють 34 уповноважених банки та територіальні управління Національного банку України.

«Усі територіальні управління Національного банку приймають інвестиційні монети по ціні дорогоцінних металів, тобто людина не втрачає нічого», – підкреслила аргумент на користь інвестиційних монет Віра Ричаківська, заступник Голови Національного банку України.

Такі зміни в частині визначення закупівельних цін на інвестиційні монети 03 грудня 2012 року ухвалило Правління Національного банку України постановою № 501 «Про внесення змін до Положення про порядок розрахунку і встановлення цін на банківські та дорогоцінні метали».

Тепер закупівельні ціни на інвестиційні монети розраховуються виходячи з офіційних (облікових) курсів банківських металів, установлених Національним банком України на день складання розрахунку цін з урахуванням маси інвестиційної монети, збільшених на номінал інвестиційної монети. Таким чином максимально зросла та ціна, яку можуть отримати громадяни під час здійснення продажу інвестиційних монет в територіальних управліннях Національного банку України.

Заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська повідомила, що за станом на 01 грудня 2012 року Національним банком України реалізовано 15,5 тис. інвестиційних монет на загальну суму 46 млн. грн.

«Тобто ми бачимо, що монети наші користуються великою популярністю, на наступний рік ми плануємо витримати ці темпи і надалі робитимемо акцент на популяризацію нашого нового інвестиційного інструменту», − зазначила Віра Ричаківська.

Адже інвестиційні монети України є надійним засобом заощадження та гарною альтернативою збереженню коштів в іноземній валюті, оскільки дорогоцінні метали мають реальну вартість і ціна на них у перспективі лише зростає.

Віра Ричаківська вважає, що інвестиційні монети, крім інших переваг, є ще й добрим подарунком до свят: «Мені здається, що кращого подарунка на Новий рік годі й шукати: це подарунок, який і збережеться надовго і достойно подарувати».

Довідка:

Інвестиційні монети України були введені в обіг з 28 грудня 2011 року відповідно до постанови Правління Національного банку України від 26 грудня 2011 року № 473 «Про введення в обіг інвестиційних монет України».

Інвестиційні монети – це особлива група сучасної монетної продукції, яка призначена для вкладання коштів широким колом інвесторів, у тому числі приватними особами. Монети цієї групи виробляються із золота або срібла, доведеного до найвищих проб відповідно до світових стандартів, що забезпечує їм високий рівень захищеності від інфляції, особливо в умовах постійного зростання вартості дорогоцінних металів.

Для ідентифікації інвестиційних монет України цілком достатньо знати основні властивості металів, технічні параметри справжніх монет, а також уміти користуватися простим, доступним та недорогим інструментарієм.

Крім того, віднесення інвестиційних монет України до банківських металів звільняє операції з ними від сплати податку на додану вартість, а також від мита під час вивезення за межі України/ввезення в Україну цих монет. Відповідно до статті 196.1.4 Податкового кодексу України іноземні монети з дорогоцінних металів є об’єктом оподаткування, базою оподаткування цих монет є продажна вартість.



Переглядів: 5187
Поширень: 0