Всього впродовж 2 місяців поточного року було проведено 23 таких перевірки. При цьому, результативність планових виїзних перевірок суб’єктів господарювання–юридичних осіб у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросла в 1,8 рази та складає 237,3 тис.грн. донарахувань на одну перевірку проти 127,1 тис.грн. минулорічних.

Значно скорочено і кількість фактичних перевірок. Так, впродовж січня-лютого цього року таких було проведено 30 проти 99 минулорічних, або на 70 %, менше.

У результаті застосування неконфліктних форм взаємодії з платниками податків (хронометражів, роз’яснювальної роботи, проведення виробничих та погоджувальних нарад тощо) і зменшення кількості контрольно-перевірочних заходів податковій службі вдається послабити тиск на суб’єктів підприємництва, що сприяє роботі сумлінних платників податків.

Нагадаємо, що до планів–графіків проведення документальних перевірок відбираються виключно ризикові підприємства, тобто такі, за якими в результаті аналізу наявних інформаційних баз, встановлено ризики щодо можливого ухилення від оподаткування. Серед основних ризиків, які є підставою для такого відбору, є:

  • рівень сплати податків неадекватний рівню сплати податків по відповідній галузі,
  • декларування від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток протягом більше як двох податкових періодів поспіль,
  • наявність відносин з контрагентами, які знаходяться в розшуку, не звітують або збанкрутували,
  • наявність інформації правоохоронних органів щодо взаємовідносин з суб’єктами господарювання з ознаками фіктивності, учасниками конвертаційних центрів, порушено кримінальну справу або заведено оперативно-розшукову справу.

Отож, не ризикуйте, і податковий аудит обходитиме вас стороною.



Переглядів: 2948
Поширень: 0