Поряд із іншим, у багатьох вінничан початок року асоціюється з початком деклараційної кампанії. Відтак, поспішають вони до податкових інспекцій за місцем проживання, щоб виконати свій конституційний обов’язок – подати декларацію про доходи, отримані від продажу рухомого або нерухомого майна, відчуження цінних паперів, спадщини тощо. Так, за підсумками 2012 року декларації про отримані доходи подали майже 17 тисяч наших земляків. При цьому, майже половні з них повернули 7,4 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб у вигляді податкової знижки.

– Ірино Володимирівно, скажіть будь-ласка, у чому відмінність цьогорічної кампанії декларування від попередніх?

– Насамперед, змінилась ідеологія цього процесу. Пріоритетним у проведенні кампанії декларування 2013 року є спрямованість на налагодження партнерських взаємовідносин з платниками податків, добровільність внесення ними податків, запровадження нових сервісів та створення комфортних умов, які гарантують якісне обслуговування як суб’єктів підприємницької діяльності, так і простих громадян.

Пригадаємо, що років 10 тому декларації в нашій державі заповнювали усі, хто заробляв гроші на декількох роботах чи мав інший дохід поза місцем основної роботи. Тоді учасниками деклараційної кампанії ставало понад 100 тисяч наших земляків. Минулоріч кількість тих, кому довелося знайомитися з бланком декларації, була у 5 разів меншою.

Завдяки законодавчим змінам, які спрощують процедуру декларування, значне скорочення випадків обов’язкового подання річних декларацій за наслідками 2012 року у порівнянні з попередніми роками прогнозується і під час цьогорічної кампанії. Зокрема у 2013 році дозволено не подавати річну податкову декларацію фізичним особам, які у 2012 році одержали спадщину чи подарунок. Утім, лише за умови сплати податку при нотаріальному посвідченні договору дарування чи при одержанні свідоцтва про право на спадщину.

Також, для зручності громадян у цьому році Державна податкова служба України запровадила електронний сервіс, який дає можливість заповнити та направити до податкової служби декларацію у режимі реального часу (ОnLine).

– Чи не змогли б ви більш детально розповісти про це нововведення.

– По-перше, хочу зазначити, що такий сервіс дає можливість громадянину заощадити свій час на складання та подання звітності до податкової. Оскільки подавати декларацію потрібно за місцем реєстрації, то цей сервіс стає особливо зручним для тих платників, у кого відрізняється адреса реєстрації та фактичного проживання. Утім, звертаю увагу вінничан на те, що засобами електронного зв’язку в електронній формі платники податків можуть звітувати за умови дотримання вимог щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. А саме, для користування цією послугою платникові необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. Нагадаю, що і те й інше мешканцям регіону можна отримати цілком безкоштовно у Центрах обслуговування платників податків Вінницької ОДПІ (м. Вінниця, 30-річчя Перемоги, 21) Крижопільської МДПІ (смт. Крижопіль, вул. Піонерська, 30) та Жмеринської ОДПІ (м. Жмеринка, вул. Б.Хмельницького, 18).

Загалом вибір способу подання декларації – це особиста справа платника податків. Подати декларацію до податкової служби за місцем свого проживання можна і по-старому: особисто або уповноваженою на це особою або поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

– Кажуть, що податківці розрізняють декларантів за двома категоріями: ті, хто зобов’язані подати річну податкову декларацію і ті, хто можуть зробити це за власним бажанням ?

– Можу сказати, що такий своєрідний розподіл визначено нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Зокрема, зобов’язання подати річну декларацію про майновий стан і доходи чітко визначено статті 179. Отож, у податкових органах, насамперед, чекають на громадян, які у 2012 році отримали:

  • доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, але ці - доходи не є звільненими від оподаткування;
  • доходи, що оподатковуються за ставками, в розмірі 15-17 відсотків, виплачуються платнику двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума таких доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році – 128 760 грн. (1073х120));
  • іноземні доходи;
  • доходи від наданні нерухомості чи рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб\'єктом господарювання;
  • інші доходи, отримані не від податкових агентів, та доходи, з яких протягом року податок не утримувався.

– Я так розумію, що до другої категорії потрапляють громадяни, які мають право на відшкодування частини витрат. Яких саме?

– Таке відшкодування має професійний термін – податкова знижка. Повний перелік витрат, які надають право на її отримання, визначено статтею 166 ПКУ. До них відносяться, зокрема, благодійна допомога неприбутковим установам, у розмірі, що не перевищує чотирьох відсотків загального річного оподатковуваного доходу платника, суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, кошти, внесені на користь закладів освіти за навчання декларанта або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, витрати на сплату страхових платежів та пенсійних внесків тощо.

– Ірино Володимирівно, нагадайте, будь-ласка, який документ визначає право кожного громадянина на податкову знижку та що для цього потрібно?

Щоб скористатися відповідною можливістю та отримати податкову знижку, в першу чергу, необхідно, щоб понесені платником витрати відповідали переліку витрат, дозволених для включення до податкової знижки. Окрім того, претендент на повернення коштів, повинен зберігати первинні документі, які підтверджують такі витрати. Для прискорення проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, рекомендуємо одразу надавати до податкового органу разом із декларацією копії зазначених документів. Це можуть бути фіскальний або товарний чеки, касовий ордер, квитанція. У зазначених документах обов’язково повинні бути відображені їх вартість та строк продажу, виконання чи надання. До речі, батькам студентів варто звернути увагу на таке. Для оплати навчання до банку вам краще йти самостійно, а не посилати дітей. У квитанції мають бути вказані ініціали того, хто фактично оплачує здобуття освіти. Та, найголовніша умова – претендент на податкову знижку має отримувати заробітну плату, з якої утримувався та сплачувався до бюджету податок на доходи фізичних осіб.

– Особливий акцент Ви поставили на останньому пункті. Чому?

– Все дуже логічно. Не секрет, що наші громадяни полюбляють зловживати отриманням зарплат у „конвертах”. При цьому офіційну зарплату отримують у мінімальному розмірі. Відтак, і податок на доходи фізичних осіб сплачують або мінімальний або взагалі не сплачують. У такій ситуації, дбаючи про тимчасовий зиск, втрачають набагато більше: і компенсацію витрат від тимчасової втрати непрацездатності, і достойну пенсію, і … право на повну податкову знижку. Адже відшкодування з бюджету здійснюється лише за рахунок сплаченого впродовж звітного року податку на доходи фізичних осіб.

– До речі. Чи встановлені певні обмеження щодо права на нарахування податкової знижки?

– Так, у всіх правилах можуть бути винятки. Є вони і при нарахуванні податкової знижки. Насамперед, податкова знижка надається виключно фізичним особам-резидентам, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податку. У 2013 році податкова знижка застосовується, виключно до доходу, отриманого платником податку протягом звітного 2012 року, у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму єдиного соціального внеску та податкової соціальної пільги за її наявності. Що стосується інших доходів, одержаних у звітному році, вони до уваги не беруться.

– Ви наголосили на тому, що для отримання податкової знижки необхідно мати реєстраційний номер облікової картки платника податку. А як бути тим громадянам, хто його не має за релігійними переконаннями?

– Це питання законодавчо врегульовано. Фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, при цьому офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має відмітку у паспорті, після заповнення та подання декларації податкова знижка також надається.

– Відомо, що в Україні деклараційна кампанія триває 4 місяці, до 1 травня.

– Так, але цей термін поширюється тільки на тих декларантів, хто зобов’язаний подати декларацію. Щодо громадян, які мають намір реалізувати своє право на податкову знижку, то для них строк подання декларації не обмежується 1 травня. Таким правом можна скористатися протягом всього 2013 року. Утім, якщо платник податку до закінчення податкового року декларацію не подав, то на наступні податкові роки витрати не переносяться.

– І на завершення. Переважна більшість тих, хто подає декларацію про доходи, люди працюючі. Зазвичай податківці враховують цей момент і коригують графіки своєї роботи. А як цьогоріч?

– На період деклараційної кампанії, яка триватиме до 1 травня 2013 року, всі Центри обслуговування платників податків та відділення податкових інспекцій у інших районах області будуть працювати за подовженим робочим графіком, а також у вихідні та святкові дні. Отож, у зручний для себе час суб’єкти підприємництва та громадяни можуть отримати безкоштовні бланки податкової звітності, з\'ясувати усі незрозумілі питання стосовно порядку заповнення та подання декларації, отримати консультаційну допомогу та повний комплекс адміністративних, інформативних чи інших послуг.

Натомість ми просимо наших земляків бути свідомими і відповідальними, не баритися та не відкладати подання декларації до останнього дня, а нарахований податок на доходи фізичних осіб сплачувати з розумінням того, що він повернеться до кожного з вас у вигляді тих чи інших соціальних благ.



Переглядів: 4260
Поширень: 0