Протягом першого кварталу 2013 року Державний бюджет України отримав 184,2 мільйона гривень, що майже на 16,4 мільйона гривень або на 9,8 відсотка більше, ніж за відповідний період минулого року. Завдяки здійсненню контролю за правильністю визначення митної вартості товарів на 39,9 мільйона гривень зросла база оподаткування, перевищивши минулорічний показник на 3,5 мільйона гривень або на 8,2 відсотка. Сума додаткових надходжень до бюджету в результаті проведення коригування митної вартості товарів склала 10,4 мільйона гривень, що становить 5,6 відсотка від загальної суми перерахувань митницею.

Внаслідок проведеної роботи у напрямку контролю за визначенням країни походження товарів забезпечено економічний ефект у сумі 77,5 тисячі гривень. Крім того, майже на 945 тисяч гривень збільшено митні платежі в результаті здійснення класифікаційної роботи, це в 1,7 раза перевищує відповідний показник 2012 року.

У митниці перебувають на обліку 875 осіб, які здійснюють операції з товарами, порівняно з першим кварталом 2012 року на 9 відсотків збільшилася кількість працюючих суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Спостерігається збільшення позитивного сальдо зовнішньої торгівлі товарами порівняно з відповідним періодом минулого року на 69 відсотків, загального товарообігу - на 25 відсотків, кількості оформлених вантажів – на 7 відсотків. Обсяг експортних операцій становив 150,7 мільйонів доларів США або 59 відсотків від загального товарообігу. Основними експортними товарами були олія соняшникова, соки з плодів, вироби столярні та теслярські будівельні деталі, маргарин, поверхнево-активні органічні речовини й інші.

Серед імпортних найбільша питома вага таких товарів, як добрива мінеральні, трактори, моторні транспортні засоби для перевезення вантажів, машини та механічні пристрої спеціального призначення, риба морожена, холодильне і морозильне обладнання. З-поміж країн, з якими вітчизняні суб’єкти господарської діяльності проводили зовнішньоекономічні операції, лідерами є Росія (23 відсотки загального товарообігу), Польща (11), Німеччина (9), Китай (8 відсотків загального товарообігу).

Митницею направлено до правоохоронних органів 7 повідомлень про кримінальні правопорушення, підставою для цього були виявлені факти приховування від митного контролю заборонених на території України і небезпечних для життя людини медичних препаратів і предметів, що мають ознаки холодної зброї. Заведено 182 справи про порушення митних правил на суму майже 1,7 мільйона гривень.

Розглянуто митним органом 23 справи, накладено штрафів на суму 142,8 тисячі гривень. Передано до суду 129 справ, 100 з них розглянуто, згідно з винесеними ухвалами застосовано конфіскацію на 175,5 тисячі гривень, накладено штрафів на 68,5 тисячі гривень. За рахунок стягнення штрафів і реалізації конфіскованого майна перераховано до Державного бюджету України коштів на суму майже 160,5 тисячі гривень.

Керівництвом митниці і структурних підрозділів виняткова увага надавалася посиленню роботи у напрямку протидії корупції. Як наслідок, у першому кварталі нинішнього року проведено 17 профілактичних заходів, з них 7 індивідуальних та 10 загальних, які були спрямовані на недопущення правопорушень, пов’язаних із службовою діяльністю. З метою виявлення, припинення і попередження порушень законодавства з питань митної справи і службової діяльності організовано 2 контрольних заходи в окремих структурних підрозділах, що задіяні у митному контролі та оформленні товарів. За їх результатами проведено індивідуально-профілактичні бесіди.

Також здійснено дві службові перевірки комісіями митниці, в результаті цього до однієї особи, яка вчинила правопорушення, вжито дисциплінарне стягнення. Кримінальні справи стосовно працівників митниці не порушувалися.



Переглядів: 3373
Поширень: 0