Сьогодні на засіданні виконкому міської ради Трамвайно-тролейбусне управління повернулося до питання підвищення тарифів на проїзд у муніципальному транспорті. В грудні минулого року керівництво підприємства вже зверталося з такими клопотанням, але тоді міський голова Володимир Гройсман відтермінував розгляд питання подорожчання проїзду до завершення першого кварталу. Однак, під час сьогоднішнього засідання виконкому начальник КП «ТТУ» Микола Форманюк зауважив, що наразі економічна ситуація в державі не змінилась і відтягувати далі прийняття рішення не можна. «Електроенергія та паливо дорожчає, як і матеріали й запчастини, - каже керівник підприємства. – Розумію, що це досить непросте рішення, але якщо зараз його не впровадити – підприємство не зможе далі розвиватися та покращувати якість надання послуг пасажирам».

Керівник ТТУ підкреслив, що для підняття тарифів є вагомі економічні причини. Більше того, ще наприкінці 2011 року економічно обґрунтовані розрахунки подавались на погодження до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та до Міністерства інфраструктури України. І цими Міністерствами було надано висновки на погодження тарифів в розмірі 1,50 грн. для електротранспорту та 1,75 грн. для автобусів. Тобто тариф, який наразі пропонується, є наближеним до собівартості 1,5-річної давнини. Щоб на сьогоднішній день покрити витрати підприємства на перевезення одного пасажира - проїзд у транспорті мав би становити 1,90 грн. Так, у діючому тарифі, який був затверджений ще в 2011 році, була врахована мінімальна зарплата в сумі 963 грн., і за цей період вона зросла на 14 %, ціна на електроенергію зросла на 15,2 %. Інші складові тарифу в середньому зросли до 20%.

Начальник ТТУ нагадав, що міським головою у грудні ставилась вимога щодо покращення якості пасажирських перевезень. Микола Форманюк прозвітував про деякі результати роботи. Протягом останніх місяців підприємство налагодило регулярний випуск рухомого складу на лінії в повному обсязі. Крім того, випущено додаткові одиниці транспорту. Підтвердженням того, що проблем з громадським транспортом поменшало, є зменшення кількості звернень та скарг до відділу оперативного реагування «Цілодобова варта». У першому кварталі поточного року, в порівнянні з кінцем минулого року, їх зменшилося на 39 %.

Микола Форманюк запевняє, що підприємство і далі працюватиме у цьому напрямку. ТТУ наразі власними силами будує мийно-прибиральний комплекс для трамваїв. У поточному році підприємство планує облаштувати розворотнє кільце тролейбусів на Сабаровському шосе в районі «Електромережі», що дасть можливість здійснювати пасажирські перевезення до Аграрного університету та дозволить відновлювати рух по вулиці Келецькій та Свердловському масиву в разі виникнення позаштатних ситуацій. Протягом року планується виконати капітальний ремонт ще 40 тролейбусів. Таким чином, якщо враховувати 20 тролейбусів, які були відремонтовані у минулому році, – капітальним ремонтом буде відновлено 60 % усього тролейбусного парку. «Також ми хочемо здійснити ремонт найпроблемніших ділянок трамвайних колій та контактної мережі, завершити будівництво тягової підстанції в тролейбусному депо, але для цього нам потрібні фінансові основи», - каже Микола Форманюк.

«Об’єктивно ми бачимо, що ціна запчастин зросла, мінімальна заробітна плата також піднялася, до того ж держава не відшкодовує у повному обсязі перевезення пільгових категорій населення, - каже міський голова Володимир Гройсман. - Щороку підприємство недоотримує від держави 70 % компенсації за послуги по проїзду пільгових категорій населення. Тому з нашого боку це непросте, але вимушене рішення».

За результатами засідання виконкому з 1 травня проїзд у трамваях та тролейбусах коштуватиме 1,50 грн., у муніципальних автобусах – 1,75 грн. Пропорційно до нових тарифів зміниться і вартість проїзних квитків. За такими тарифами сьогодні вже перевозять у Житомирі, Львові, Тернополі та інших містах України. У цьому році планують підняти тарифи за проїзд ще чотири обласних центри.

Для інформації:

У 2011 році тариф на проїзд в міському електротранспорті до 1,50 грн. підвищили 6 міст України, у 2012 році – ще 3, у 2013 році планують підняти тариф ще 4 міста України - Луганськ, Черкаси, Чернігів та Рівне. Що стосується автоперевезень, то місто Суми запровадило тариф на перевезення пасажирів міськими автобусами в розмірі 2,00 грн. ще у 2009 році. У 2011-2012 роках тариф на проїзд автобусом до 1,75 грн. підвищили Житомир, Чернігів, Чернівці та Хмельницький, у той же самий час в Одесі та Черкасах встановлено тариф в розмірі 2,50 грн. У 2013 році планують підняти тариф також Рівне до 2,00 грн. та Чернігів – до 2,25 грн.



Переглядів: 8264
Поширень: 0