“Одним із шляхів поповнення золотовалютних резервів є купівля у населення банківських та дорогоцінних металів через територіальні управління Національного банку, – зазначила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська. – Національний банк має майже 20-річний досвід здійснення таких операцій і гарантує населенню безпеку та конфіденційність їх проведення”.

Територіальні управління Національного банку України, що здійснюють закупівлю банківських металів у вигляді мірних зливків та дорогоцінних металів у вигляді брухту, мають сучасні ваговимірювальні прилади та обладнання, які щороку перевіряються в органах метрології та стандартизації, що дає змогу забезпечувати точність визначення проби, маси та оцінки цінностей.

Приймання цінностей здійснюється без обмежень за масою та незалежно від їх вартості за конкурентними закупівельними цінами, зміна яких проводиться щоденно в разі зміни світових цін на дорогоцінні метали. Інформація про закупівельні ціни розміщується на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

Згідно зі змінами до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2012 році, купівля Національним банком України банківських металів та дорогоцінних металів у брухті здійснюється без утримання податку на доходи фізичних осіб.

Завдяки цим змінам територіальні управління Національного банку України значно збільшили купівлю дорогоцінних металів у вигляді брухту в населення. Так у 2012 році надходження золота до Національного банку України виросло у 28 разів, срібла – у 12 разів (порівняно з 2011 роком).

“Придбані у населення банківські та дорогоцінні метали доводяться Національним банком України до вимог, що пред’являються до монетарного золота у стандартних зливках, та зараховуються до золотовалютних резервів”, – наголосила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська.

Таким чином, кожен громадянин України може взяти участь у створенні резервів для майбутніх поколінь.

“Серед країн світу Україна займає 47 місце за розміром золотого запасу. Це дуже гарний показник, – зазначила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська. – Користуючись нагодою, хочу від імені Національного банку України подякувати тим громадянам, які реалізували банківські та дорогоцінні метали саме Національному банку та які їх реалізують у майбутньому, за спільну участь у накопиченні золотовалютних резервів”.

Довідково:

Однією із функцій Національного банку України відповідно до пункту 15 статті 7 Закону України “Про Національний банк України” є забезпечення накопичення та зберігання золотовалютних резервів та здійснення операцій з ними та банківськими металами.

Національний банк України для забезпечення виконання покладених на нього функцій здійснює операції з купівлі банківських та дорогоцінних металів на внутрішньому ринку (пункт 7 статті 42 Закону України “Про Національний банк України”).

Тому з метою поповнення золотовалютних резервів Національний банк України купує у населення банківські метали у вигляді мірних зливків та дорогоцінні метали у вигляді брухту.

Купівля зазначених цінностей здійснюється відповідно до Інструкції про порядок виконання операцій з купівлі банківських та дорогоцінних металів у населення, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.05.2003 № 206, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 03.06.2003 за № 425/7746 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 05.04.2012 № 130).



Переглядів: 2873
Поширень: 0