На сьогодні згідно із затвердженою Правлінням Національного банку України Стратегічною програмою розвитку безготівкових роздрібних платежів в Україні на 2012 − 2014 роки реалізується програма модернізації Національної системи масових електронних платежів (далі − НСМЕП), про що повідомила заступник директора Генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Національного банку України Інна Тютюн. Модернізація, за її словами, відбувається за рахунок упровадження відкритих міжнародних стандартів під час побудови Національним банком України маршрутизатора НСМЕП, розрахунково-клірингового центру НСМЕП, процесингового центру НСМЕП, а також уведення міжнародних стандартів для чипових карток.

У межах запланованої модернізації національної платіжної системи, а також з метою відпрацювання питань взаємодії між банками − учасниками НСМЕП і створюваним Національним банком України маршрутизатором НСМЕП 1 червня 2013 року стартував відповідний чотиримісячний пілотний проект.

В оновленій НСМЕП пропонуються якісно нові рішення для платіжного ринку. Система передбачає створення карток з магнітною смугою і EMV-чипом на основі відкритих міжнародних стандартів. Для розрахунків у мережі Інтернет планується використання спеціальних технологій захисту даних. У майбутньому можливе використання карток НСМЕП за кордоном у разі розміщення на картці логотипа міжнародної платіжної системи. "Важливо відзначити відсутність витрат на адаптацію більшості діючого термінального устаткування банків України до прийому таких карток", − наголосила Інна Тютюн.

Для оброблення внутрішньобанківських операцій з картками НСМЕП банки матимуть змогу використовувати власні процесинговіцентри. Якщо власних процесингових центрів немає, то фінансові установи матимуть змогу скористатися процесинговим центром Національного банку України, у якому застосовуються відкриті міжнародні протоколи і стандарти. "Тарифна політика в оновленій НСМЕП буде ринковою і конкурентоспроможною з пропозиціями міжнародних платіжних систем", − додала Інна Тютюн.

Довідка:

Пілотний проект НСМЕП був упроваджений у грудні 2000 року. 19 липня 2001 року була емітована перша платіжна картка НСМЕП, а вже 22 листопада 2004 року почалася промислова експлуатація системи. 14 червня 2012 року була затверджена Стратегічна програма розвитку безготівкових роздрібних платежів в Україні на 2012 − 2014 роки, якою передбачена модернізація НСМЕП, упровадження відкритих стандартів для підвищення її привабливості для банків та їх клієнтів.

Сьогодні до НСМЕП входить 58 банків і 9 небанківських установ, у тому числі Українське державне підприємство поштового зв’язку "Укрпошта". За час роботи системи було імітовано більше 3,5 мільйона платіжних карток НСМЕП за класичною технологією і більше 6 мільйонів "Національних карток" для виплат компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. На цей час встановлено більше 6 тисяч терміналів НСМЕП, більше 11 тисяч терміналів в Україні приймають "Національні картки".



Переглядів: 3230
Поширень: 0