Розпочинаючи прес-конференцію Андрій Гижко зазначив, що станом на перше січня 2013 року в області зареєстровано 95091 фізичних осіб-підприємців. Та за даними моніторингу на Вінниччині зареєстровано 7670 малих підприємств з яких 1797 фермерських господарств.

Андрій Гижко наголосив на важливості реалізації завдання Президента України щодо створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу. Адже за даними статистики 99,4% підприємств в області – це малі та середні підприємства. На яких працює 123,8 тис. осіб, що становить 74,4% зайнятих на підприємствах області та на які припадає майже 62% обсягів реалізованої продукції (робіт, послуг) в області. В малому бізнесі зайнята майже п’ята частина усього населення працездатного віку області.

 Андрій Гижко і Юрій Захарчук

Він повідомив, що за даними моніторингу в період січня-травня поточного року започаткували діяльність 2629 новостворених суб’єктів господарювання, що на 15,1% менше порівняно з відповідним періодом 2012 року. З них 408 - юридичні особи (на 1,0% більше) та 2221 - фізична особа-підприємець (на 17,5% менше).

Загальна сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва у першому кварталі 2013 року зросла в порівнянні з відповідним періодом попереднього року на 33,7 млн.грн. і становить 212,9 млн. грн., або 20,6% від загальних обсягів надходжень.

Торкаючись теми місцевих бюджетів від діяльності малого бізнесу Андрій Гижко зауважив, що їх надходження зросли на 27,2 млн. грн., або на 24,7%, та становлять 137,4 млн. грн., а їх частка в загальних надходженнях складає 25,6%.

Від суб’єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), у I кварталі 2013 року надходжень до бюджету майже в 2,3 рази більше, ніж за відповідний період 2012 року, і вони складають 50,5 млн. грн.

За рахунок коштів обласного бюджету створюються належні умови для успішної роботи підприємців. Так, на підтримку підприємництва на 2013 рік в обласному бюджеті передбачені кошти в сумі 500,0 тис. грн., із яких на фінансову підтримку буде спрямовано 300,0 тис. грн.

прес-конференція

Також Андрій Гижко поінформував учасників прес-конференції про те, що в даний час розробляється Порядок надання фінансової підтримки суб’єктам підприємництва за рахунок коштів обласного бюджету. Зважаючи на те, що такий Порядок є регуляторним актом, він буде прийматись після проведення консультацій з громадськими організаціями підприємців та публічного обговорення.

Окрім того, з метою надання можливості для підприємців області на отримання консультативної допомоги на Вінниччині оголошено конкурс на підтримку проектів громадських організацій підприємців по створенню інформаційно-консультативних центрів для підприємців при них, на що буде спрямовано 50,0 тис. грн.

В свою чергу Юрій Захарчук повідомив про те що, в рамках реалізації заходів Регіональної програми розвитку малого і середнього підприємництва у Вінницькій області на 2013-2014 роки спільно з Спілкою підприємців «Стіна» створюється система інформаційно-електронного повідомлення підприємців області про зміни законодавства, перевірки контролюючих органів шляхом модернізації існуючого сайту «Стіна».

Контролюючими органами області забезпечено оприлюднення інформації про проведення перевірок розвитку малого та середнього бізнесу області на власних офіційних веб-сайтах та веб-сайтах громадських організацій та об’єднань підприємців.

Так, за даними моніторингу кількість перевірок суб’єктів малого підприємництва, проведена контролюючими органами у першому кварталі поточного року, зменшилась порівняно з відповідним періодом попереднього року на 56,4%.

Він зазначив, що зменшення кількості перевірок суб’єктів малого підприємництва ДПС у Вінницькій області зумовлено впровадженням системи до перевірочного моніторингу діяльності суб‘єктів господарювання на підставі наявного масиву електронних баз даних. Дана система передбачає відбір суб‘єктів за визначеними податковими ризиками для включення до планів-графіків документальних перевірок.



Переглядів: 4746
Поширень: 0