У заході взяли участь заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська, заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська, а також член-кореспондент НАН України, головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор історичних наук Микола Котляр.

Пам’ятні монети “1025-річчя хрещення Київської Русі” присвячені запровадженню князем Володимиром Великим християнства як державної релігії. Як відомо, масове хрещення князем Володимиром Великим за літописом відбувалося у 988 році на річці Почайні - притоці Дніпра, у результаті чого християнство стало провідною релігією в Київській Русі.

Заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська наголосила, що випускаючи ці монети, Національний банк України долучається до святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі та сподівається привернути увагу суспільства до духовних цінностей і традицій Української держави.

“Хрещення сприяло об’єднанню та зміцненню Київської Русі, дало поштовх розвиткові економіки, освіти, духовності й культури. Зріс міжнародний авторитет країни, відкрилися широкі перспективи економічних і культурних зв’язків тощо. З прийняттям християнства в Київській Русі поширилася писемність. Князь Володимир будував церкви, закладав школи та відкривав бібліотеки,” – сказала Віра Ричаківська.

Микола Котляр подякував колективу Національного банку України за шанобливе ставлення до історії України. За його словами християнство формувалося не як регіональна, а як світова релігія, що відігравала роль стимулюючого фактора міжнародного і міждержавного культурного спілкування, а отже, Русь, прийнявши християнство, змогла наблизитися до надбань європейської культури, тим самим поглиблюючи і розвиваючи свою власну. Науковець, провівши паралель між сьогоденням та минулим, висловив надію на те, що “уроки історії” допоможуть українцям залучитися до європейських традицій, не знехтувавши при цьому власними духовними цінностями.

Заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська повідомила, що Національний банк України розраховує на те, що презентовані пам’ятні монети користуватимуться такою самою популярність серед широкого загалу громадян, як і його інша нумізматична продукція. Вона зазначила, що позитивна динаміка зростання обсягів реалізації пам’ятних монет є результатом укладання договорів з дистриб’юторами, якими реалізується 60% від загального тиражу пам’ятних монет, а також зумовлена вдалим підбором тематики і високою художньою якістю українських пам’ятних монет.

 

Довідково.

 

Монету “1025-річчя хрещення Київської Русі” номіналом 100 гривень виготовлено із золота 900 проби, категорія якості карбування – “пруф”, маса в чистоті – 31,1 г, діаметр – 32,0 мм, тираж – 1 025 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби – Au 900, маси в чистоті – 31,1 і логотипом Монетного двору Національного банку України.

Монету “1025-річчя хрещення Київської Русі” номіналом 20 гривень виготовлено зі срібла, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса в чистоті – 62,2 г, діаметр – 50,0 мм, тираж – 3 500 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби – Ag 925, маси в чистоті – 62,2 і логотипом Монетного двору Національного банку України. Елемент оздоблення – локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,000449 г.

Монету “1025-річчя хрещення Київської Русі” номіналом 5 гривень виготовлено із нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети рифлений.

Художники:

аверс: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук;

реверс: Марія Скоблікова, Олександр Кузьмін.

Скульптори: Святослав Іваненко, Володимир Дем’яненко. З ціною та пунктами продажу пам’ятних монет “1025-річчя хрещення Київської Русі” можна ознайомитися на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

Нагадуємо, що пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.


Переглядів: 3316
Поширень: 0