Окрім того, відповідно до змін внесених до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості, також переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку будуть поширюватись пільги.

Так, пільга застосовуватиметься для власників квартир, сумарна житлова площа яких не перевищує 120 м. кв.. Отримають її і власники будинків, сумарна житлова площа яких не перевищує 250 м. кв., а також квартир та будинків – 370 м. кв.

Окрім того, будуть диференційовані ставки податку. Так, власники квартир будуть сплачувати не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м.з.п), житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, або 2,7 % у разі перевищення. Господарі будинків – не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, 2,7 % у разі перевищення. Власники квартир та будинків – не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, або 2,7 % у разі перевищення.

Враховуючи нові правила оподаткування житла, громадяни, які вже сплатили податок зможуть повернути сплачені кошти після набрання чинності цього Закону. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до територіальних органів Міндоходів. Разом з цим, сплачені кошти в поточному році можуть бути зараховані для сплати податку у 2014 році.

У Міністерстві доходів і зборів України запевняють, що у платників податків немає підстав для хвилювання. Відповідно до Податкового кодексу для подання заяви щодо повернення надміру сплачених коштів у них є три роки.

Отримати консультацію щодо нарахування податку на нерухомість можна в Центрах обслуговування платників податків або у відділеннях ОДПІ підрозділів Міндоходів Вінниччини. Окрім того, необхідну інформацію можна отримати і за номером телефону 0800-501-00-7 Кол-центру Міндоходів.

Нагадаємо, що податок на нерухомість запроваджено з 1 січня 2013 року. Об’єктами оподаткування є будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.



Переглядів: 4268
Поширень: 0