Зазначені нижче результати є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

За результатами опитування більшість респондентів очікує, що обсяги виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців залишаться незмінними.

Інфляційні очікування сягнули нового мінімального значення за весь період проведення опитувань. Основним чинником, що обумовлюватиме підвищення споживчих цін, респонденти продовжують називати зростання витрат на виробництво.

Респонденти покращили оцінки поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств, баланс між оцінками стану “добрий” і “поганий” становив 1,9% порівняно з 0,2% у І кварталі 2013 року. За оцінками респондентів, рівень залишків готової продукції підвищився, що є стримуючим фактором зростання цін.

Респонденти позитивно оцінюють перспективи розвитку своїх підприємств у наступні 3 та 12 місяців. Незначне зниження оцінок респондентів щодо покращення фінансово-економічного стану своїх підприємств та збільшення обсягів реалізації власної продукції в наступні 12 місяців обумовили значення індексу ділових очікувань (ІДО) на рівні 114,4% порівняно зі 118,7% у І кварталі 2013 року.

Респонденти другий квартал поспіль очікують уповільнення зростання цін на товари і послуги, які купує підприємство, та на продукцію власного виробництва. Зростання виробничих витрат, на їх думку, також уповільниться. Респонденти вважають, що найвпливовішими чинниками змін вихідних цін підприємств є зростання цін на енергоносії та на сировину і матеріали.

За очікуваннями респондентів у наступні три місяці потреба в кредитах зростатиме. Кількість респондентів, які планують брати банківські кредити, частково зменшилася, що пояснюється сезонним фактором. Зросла чисельність тих підприємств, що планують брати банківські кредити в гривнях.

В опитуванні взяло участь 1 258 підприємств з усіх регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Звіт “Ділові очікування підприємств України” розміщено на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.



Переглядів: 3334
Поширень: 0