Українці з кожним роком мають все більший вибір, як саме зберігати свої заощадження. Окрім відкриття депозитних рахунків у банках, чи-то купівлі дорогоцінних металів, нині популярності набуває придбання інвестиційних монет. Так, згідно з даними Національного банку України, лише за шість місяців поточного року їх було продано майже 16 тисяч – на загальну суму понад 31 мільйон гривень. Порівнюючи минулорічні показники, а це майже 18 тисяч за весь рік, можна стверджувати – українці переконалися у вигідності таких інвестицій.

То що ж таке інвестиційні монети? Це - монети із золота та срібла найвищої проби, купувати які можуть як фізичні, так і юридичні особи. Вони бувають декількох видів: срібні – номіналом в 1 гривню, та золоті – номіналом у 2, 5, 10 та 20 гривень. Вартість інвестиційної монети залежить виключно від дорогоцінного металу, його біржового курсу та ваги. Приміром, золота 5-гривнева монета вагою у 7,78 грамів коштуватиме в середньому стільки ж, скільки й золото відповідної маси, тобто більше 2,5 тисяч гривень.

Можливо, дехто скаже, що простіше було б придбати золоті злитки. Втім, важко уявити собі людину, яка зберігає їх у себе під матрацом. Водночас, інвестиційні монети можна не лише зберігати вдома, а й вільно їх продавати та дарувати.

Привабливість таких монет для українців полягає й у тому, що на їх вартість не впливає ані економічна, ані політична ситуація в державі. Адже дорогоцінні метали ніколи не втратять своєї цінності, до того ж надійність зберігання коштів у інвестиційних монетах гарантована державою.

До речі, зростання продажів інвестиційних монет пояснюється також легкістю їх придбання. На сайті Нацбанку існує окремий розділ з цінами на всі монети, що оновлюються щодня, та переліком адрес, за якими їх можна придбати.

Єдине, про що треба турбуватися власникам монет – це про їх дбайливе зберігання в спеціальному футлярі. Адже якщо на монеті є механічні ушкодження, тоді її вартість буде меншою. Хоча навряд чи людина, що поважає себе і свою працю, дозволятиме дітлахам гратися зі своїми інвестиціями чи-то носитиме її просто в кишені.



Переглядів: 6506
Поширень: 0