Загалом з початку року до зведеного бюджету від Вінниччини надійшло 34 млн.грн., що на 27,3 відсотка більше ніж в минулому році. Найвагоміша сума надійшла від ВАТ „Західенерго” – 83 відсотки всього екоподатку області.

Зауважимо, екологічний податок є основним джерелом фінансування заходів, спрямованих на захист навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів. Наразі на Вінниччині його платниками є майже півтори тисячі суб’єктів господарювання.

З настанням осені коло осіб, які сплачуватимуть даний податок, значно розшириться, в зв’язку з набранням чинності норм Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм” від 04.07.2013р. № 422. Перелік платників екоподатку доповнять особи, які здійснюватимуть ввезення, виробництво та придбання транспортних засобів та кузовів до них, які в подальшому підлягатимуть утилізації. Зауважимо, із кола об’єктів оподаткування виключено, зокрема, придбані на території України автомобілі, що в установленому порядку були зареєстровані (перереєстровані) до 01.09.13р. або реалізовані після 01.09.13р. Крім того, не буде оподатковуватись транспорт для інвалідів, а також – спеціального призначення, придбаний за бюджетні кошти.

Щодо розміру податку, то він буде залежати від ставок та коефіцієнтів, які в свою чергу, прив’язані до виду транспортного засобу, його новизни та до об’єму двигуна або ж повної маси.

Щодо термінів сплати, то під час ввезення авто на територію України сплатити податок необхідно у день подання декларації на митниці. У разі придбання транспорту, вітчизняний виробник сплатить його в день продажу, якщо він не звільнений від оподаткування.

Фахівці стверджують, що прийняття так званого „утилізаційного збору” дозволить вирішити питання поводження з непридатними для використання транспортними засобами, зменшити негативний вплив на навколишнє природне середовище та здоров’я людей та поповнити бюджетну казну на 2,2 млрд. гривень.



Переглядів: 2827
Поширень: 0