З жовтня 2013 року Національний банк України вводить в обіг монети номіналом 50 копійок з нового матеріалу – низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям.

До сих пір для карбування розмінних монет номіналом 50 копійок використовувались заготовки зі сплаву алюмінієва бронза.

Основна передумова зміни матеріалу заготовок – використання новітніх технологій під час виготовлення заготовок та карбування монет, а також зменшення вартості матеріалу, через відмову від кольорових металів (і сплавів), вартість яких на міжнародному ринку підвищується і призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет.

«Нові монети уводяться в обіг в межах планового випуску», – наголосив директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Національного банку України Віктор Нестеренко.

Аналіз сучасної світової монетної продукції свідчить, що для виготовлення розмінних монет у світі використовується близько 10-ти металевих сплавів на основі міді, алюмінію, нікелю, цинку тощо. Монети ж з гальванічним покриттям в обігу мають близько 40 країн світу, наприклад, країни Європейського Союзу, Великобританія, Аргентина, Канада тощо.

Використання нового матеріалу для виготовлення монет номіналом 50 копійок зберігає високий рівень захищеності розмінних монет від підробок.

Нові монети більш стійки до зношування. Вони прослужать щонайменше 30 років.

Національний банк України планує і надалі вести роботу з оптимізації технічних характеристик грошових знаків, зокрема розмінних монет середніх номіналів.

Нові 50 копійок є законним платіжним засобом на території України і функціонують в обігу разом із відповідними монетами попередніх років карбування. Тобто монети “старого” зразка вилучатися з обігу не будуть.



Переглядів: 3891
Поширень: 0