Проводячи порівняння соціально-економічних показників на Вінниччині із минулорічними, слід відмітити, що відбувся значний спад економіки (26,6%) у зв’язку із кризовими явищами в країні. Найбільший спад в будівельній галузі, а саме на підприємствах з видобування корисних копалин – спад майже 70%, у виробництва будівельних матеріалів – мінус 78%. Подібний спад в економіці спостерігався до 1996 року і зараз область знаходиться на нижній межі кризи.

Також на даний час потрапила під спад і легка промисловість. В лютому місяці відбулась перевірка правоохоронними органами діяльності всіх підприємств України з легкої промисловості на предмет роботи по давальницькій схемі, так як більшість підприємств працюють на замовлення німецьких, італійських фірм під їхні контракти, лекала, матеріали. Так у Хмельницькій області на одному із підприємств було виявлено правопорушення за фактом нецільового використання коштів, не правильно відбувалися розрахунки, які надходили від представників закордонних фірм. Так наші підприємства, як швейні фабрики „Володарка”, „Поділля” також „пережили” таку перевірку, але фактів порушення не було виявлено. Правоохоронні органи ініціювали перед Міністерством економіки України питання заборони зовнішньоекономічної діяльності всіх підприємств з легкої промисловості України. У зв’язку з цим Вінницька фабрика „Володарка” була на грані закриття на певний період часу і змушена була зменшити обсяги виробництва. Як зазначив А. Гижко, на сьогоднішній день ситуація врегульована, всі санкції до наших підприємств зняті, впершу чергу тому, що вони не їх стосуються. Таким чином підприємства вирівнюють ситуацію і є сподівання на покращення.

За словами Андрія Петровича зважаючи на структуру промисловості області можна сказати, що з початком весняно-польових робіт цілий ряд підприємств відновлять свою діяльність в активній своїй фазі. Особливо ця тенденція спостерігається у машинобудівельній галузі, так як вся вона спрямована на ремонт сільськогосподарської техніки. Відбуватиметься процес замовлень запчастин, проплат тощо.


Переглядів: 3015
Поширень: 0