Фонд держмайна офіційно підтвердив набуття чинності з першого листопада нових правил обов’язкової оцінки. Без неї не можна буде купити-продати, подарувати або отримати у спадок нерухомість.

Виходячи з суми оцінки, будуть сплачуватися податки. ФДМ затвердив перехідний період для набуття чинності нової методики: до першого лютого 2014 року нотаріуси під час оформлення угод ще зможуть приймати оціночні висновки, складені несертифікованими оцінювачами до 31 жовтня включно. Оціночні висновки, складені з 1 листопада, повинні бути зроблені фахівцями, які отримали сертифікати за новими вимогами. Глава Фонду держмайна Олександр Рябченко повідомив, що вже навчено 1758 осіб.

При цьому експерти вважають, що несертифіковані оцінювачі, швидше за все, продовжуватимуть працювати у звичному режимі ще три місяці.

Бажаючим, які будуть мати бажання пройти оцінку за новими правилами, з першого листопада доведеться: знайти на сайті ФДМ список сертифікованих оцінювачів, вибрати будь-кого вподобаного і відправити йому заявку зі своїми особистими даними та інформацією про об’єкт нерухомості. Після того як оцінювач їх перевірить, він зв’яжеться з вами, і ви зможете укласти з ним договір оцінки. Якщо ви погоджуєтеся, вам на e-mail (або особисто) видають договір і рахунок.

Після надходження оплати ви надаєте копії документів, завірених підписом, на об’єкт. І вже тоді проводиться оцінка, формується звіт, який включається в єдину базу даних про оцінку (тобто розміщений на сайті ФДМ). Нотаріус перевіряє на сайті присвоєння ФДМ такому звіту реєстраційного номера і проводить операцію.

Термін виконання оцінки визначений у два тижні.



Переглядів: 3707
Поширень: 0