Міністерством доходів і зборів України затверджено інструкцію використання комп´ютерних поліграфів для проведення розслідувань і відбору працівників.

Відповідні нововведення передбачені наказом № 329 «Про використання поліграфів у діяльності Міністерства доходів і зборів України та його територіальних органів».

Такі нововведення запроваджуються з метою поліпшення ефективності діяльності Міністерства та його територіальних органів, попередження та виявлення корупційних, інших правопорушень у сфері службової діяльності, ефективного супроводу оперативно-службової діяльності, а також поліпшення роботи з персоналом.

Передбачається, що перевірки за допомогою поліграфа проводитимуться на основі документально підтверджених сумнівів у правдивості наданої особою інформації, коли іншим шляхом одержати будь-які відомості про неї неможливо.

Проте опитування за допомогою «детектора брехні» може використовуватися виключно за умови отримання добровільного письмової згоди респондента і не передбачає одержання незаперечних результатів, а висновки за результатами використання поліграфа носять виключно імовірнісний та орієнтовний характер. Результати опитування також не ведуть до правових наслідків і не можуть бути підставою для прийняття будь-яких адміністративно-управлінських рішень щодо опитаної особи.

Однак такі результати будуть використовувати як відомості орієнтовного характеру для можливого формування у посадових осіб Міндоходів «внутрішнього переконання» для висунення оперативно-слідчих версій, визначення оптимальних шляхів їх перевірки, організації перевірки кандидатів на службу.


Переглядів: 2467
Поширень: 0