Про це кореспондентові Укрінформу в ексклюзивному коментарі повідомив директор Вінницького обласного центру зайнятості В\'ячеслав Гаврилюк.

"Одним із стимулів, які заохочують підприємців працевлаштовувати громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, є компенсація роботодавцям єдиного соціального внеску (ЄСВ). Проте, через певні неврегульованості, ми не можемо скористатися цим важелем для створення нових робочих місць. В окремих випадках йдеться про відмову 80% підприємців, які за умов надання згаданої компенсації були готові брати на роботу таких людей", - переконаний В. Гаврилюк.

За його словами, мова йде про неврегульованість положень Закону України "Про зайнятість населення", який набув чинності на початку січня, та затвердженого постановою КМУ "Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов\'язкове державне соціальне страхування, який вступив у дію 31 травня поточного року. Йдеться майже про десяток не врахованих цими документами моментів, які негативно впливають на працевлаштування "неконкурентних" працівників, особливо в аграрних регіонах.

"Скажімо, претендувати на компенсацію ЄСВ при створенні нових робочих місць не мають права підприємці, які в попередні 12 місяців зменшили чисельність своїх працівників хоча б на одну людину. В нинішніх економічних реаліях ця норма повинна бути переглянута, адже вона відбирає стимули працевлаштовувати людей майже у 80% роботодавців", - вважає посадовець.

Суттєвою неузгодженістю згаданих регулятивних документів є й те, що види діяльності підприємців, які створюють нові робочі місця, не відповідають затвердженому переліку "пріоритетних видів діяльності для створення нових робочих місць суб\'єктів малого підприємництва".

"Частково обділеними у праві на працю виявилися і такі категорії громадян, як один із батьків, або особа, яка їх замінює, і має на утриманні дітей віком до шести років (двох та більше). А також молодь, яка закінчила, або припинила навчання у ПТУ та вишах, і звільнені з строкової військової, або альтернативної служби (протягом півроку з моменту закінчення навчання чи служби) і які вперше приймаються на роботу. При працевлаштуванні таких людей компенсація ЄСВ підприємцям обмежується, а, відтак, брати їх на роботу бізнесменові сенсу немає", - констатує директор центру зайнятості.

Створенню робочих місць в аграрних регіонах сприяла б і лібералізація норми, яка вимагає, аби підприємці, які претендують на повернення ЄСВ, забезпечували дотримання дворічного терміну працевлаштування. Ця норма практично не може виконуватися в сільському господарстві з притаманною йому сезонністю робіт.



Переглядів: 4229
Поширень: 0