Саме тому ГУ Міндоходів запрошує громадян до Центрів обслуговування платників державних податкових інспекцій до кінця 2013 року на звірку. Вона допоможе уточнити інформацію щодо кількості об\'єктів житлової нерухомості та розмірів їх житлової площі. Такі попередні розрахунки, дозволять уникнути певних непорозумінь у наступному році, коли настане час вже сплачувати нараховані суми податку.

Посадовець також зазначав, що до 1-го липня 2014 року платників-фізичних осіб повідомлять про суму податку, сплатити який доведеться протягом 60 днів. Громадянам варто звернути увагу, що відтепер повідомлення-рішення на сплату податку надсилаються платникам не за місцем знаходження об’єкту нерухомості, як було передбачено раніше, а за місцем реєстрації (прописки) самого платника. При цьому податок, як і раніше, сплачуватиметься за місцем знаходження об’єкту житлової нерухомості. Реквізити на сплату податку зазначаються в повідомленні-рішенні.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), обкладається податком. Втім, в зв’язку з прийнятими влітку нововведеннями фізичні особи в 2013 році податок не сплачують.

Загалом же закон став справедливішим. Перелік громадян, які звільнятимуться від його сплати значно розширився. Не сплачуватимуть податок: опікуни; піклувальники; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками); багатодітні, прийомні, або малозабезпечені сім’ї та власники дачних (садових) будинків. Але для цих категорій пільгуватиметься лише один об’єкт житла. Також не є об’єктами оподаткування: об\'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); об\'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов\'язкового) відселення, визначені законом, в тому числі їх частки; будівлі дитячих будинків сімейного типу; гуртожитки.

Пільгу з податку на нерухоме майно, відтепер, надаватимуть не на один об’єкт нерухомості, а на сумарну житлову площу: для квартир – 120 м.кв., будинків – 250 м. кв., квартир і будинків – 370 м. кв. За умов перевищення пільгових метрів громадянам доведеться сплатити податок у розмірі від 1 до 2,7 % від мінімальної зарплати за кожен надлишковий квадратний метр. Такі нововведення зменшать кількість платників. А зайві проплати за 2013 рік, після перерахунку, за заявою громадян вже повертають.



Переглядів: 3280
Поширень: 0