Наприклад, зростає інтерес до інвестиційних монет, про що свідчить статистика. За 10 місяців 2013 року Національним банком України безпосередньо населенню реалізовано 19 913 інвестиційних монет, що в 3,24 рази більше, ніж за 12 місяців 2012 року.

Віра Ричаківська, Заступник Голови Національного банку України, повідомила, що сума, на яку придбали інвестиційні монети, перевищила 100 мільйонів гривень. "З моменту випуску Національним банком України інвестиційних монет в Україні їх реалізовано 45 789 штук на суму 105,78 мільйонів гривень, з них за 10 місяців 2013 року − 28 049 штук на загальну суму 53,21 мільйонів гривень ".

Інвестиційні монети виготовляють із золота або срібла, доведених до найвищих проб відповідно до світових стандартів: для золота – 999,9, для срібла – 999,9. Їх ціна наближена до вартості дорогоцінного металу, з якого виготовлена монета. Національний банк України випускає інвестиційні монети “Архістратиг Михаїл” із золота номіналами 20 гривень (1 унція), 10 гривень (1/2 унції), 5 гривень (1/4 унції) та 2 гривні (1/10 унції) і зі срібла номіналом 1 гривня (1 унція).

Переваги інвестиційних монет очевидні: їх вартість не залежить від інфляції, вони є високоліквідним продуктом, адже монету можна купити та продати в будь-який час. Інвестиційні монети України відносять до банківських металів, тому операції з ними звільнені від сплати податку на додану вартість, а також від мита під час вивезення або ввезення в Україну цих монет. Ціна інвестмонети може змінюватися, бо залежить від вартості дорогоцінного металу на світовому ринку.

Найбільшим попитом в українців користуються найдоступніші за вартістю інвестиційні монети – срібні номіналом 1 грн. (1 унція) та золоті номіналом 2 грн. (1/10 унції). Наприклад, у листопаді цього року срібна монета “Архістратиг Михаїл” вагою 31,10 г коштує близько 210 гривень, золота найвищої проби вагою 3,11 г близько 1100 гривень.

«Специфіка випуску інвестиційних монет полягає в тому, що тиражі їх необмежені та в разі значного попиту з боку інвесторів можуть бути збільшені протягом року", – зазначила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська й повідомила, що в такому разі дизайн інвестиційних монет залишається незмінним, а змінюється лише рік карбування.

Придбати інвестиційні монети можна в уповноважених банках з розгалуженою мережею відділень: ВАТ "Державний ощадний банк України", АБ "Укргазбанк", АТ "Укрексімбанк", ПАТ "Банк Форум", ПАТ "ВіЕйБі Банк, АТ "ІМЕКСБАНК".

Інвестиційні монети України є надійним засобом заощадження та гарною альтернативою збереженню коштів в іноземній валюті, оскільки дорогоцінні метали мають реальну вартість і ціна на них у перспективі лише зростає.

За місяць починаються приготування до новорічно - різдвяних свят. І, як завжди, стає питання, що подарувати. Серед багатьох варіантів, можна обрати ті подарунки, що є красивими та корисними, та че й заощаджують кошти. Інвестиційна монета – один з таких подарунків.


Переглядів: 3822
Поширень: 0