Наразі на обліку у підрозділах Міндоходів Вінницької області перебуває близько 126 тисяч платників податків, у т.ч. понад 29,6 тисяч – юридичні особи, 96,4 тисячі – фізичні особи-підприємці. Понад 44 тисячі з них вже обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. У решти – до 16 грудня є можливість із початку наступного року стати платниками єдиного податку.

Нагадаємо, що згідно з діючим законодавством, а саме пп. 298.1.1-298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України, заява про перехід на спрощену систему оподаткування подається не пізніше ніж за 15 днів до початку нового кварталу.

Відтак, для переходу з загальної системи оподаткування на спрощену з 1 січня 2014 року, заяву про застосування спрощеної системи оподаткування слід подати до 16 грудня 2013 року. При цьому, до поданої заяви необхідно додати розрахунок доходу за попередній календарний рік. Зауважимо, що рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу Міндоходів, фізичні та юридичні особи можуть прийняти лише один раз протягом календарного року.

Додамо, що за твердженнями аналітиків спрощена система є поширеною серед представників малого та середнього бізнесу. У той же час, практики підкреслюють її зручність та навіть певну вигідність: помірні ставки податку, простота обліку, подача звітності у електронному вигляді, запровадження електронних перевірок тощо.

Тож, вибір за платником.
 



Переглядів: 2924
Поширень: 0