За ініціативи Міністра доходів і зборів України Олександра Клименка протягом листопада-грудня п.р. по усій України організовано проведення безкоштовних інформаційних семінарів для платників податків щодо законодавства про трансфертне ціноутворення.

Черговий 5- ий семінар відбувся а приміщенні Вінницької ОДПІ і зібрав близько 180 учасників не тільки з Вінниччини, а також з Хмельницької та Житомирської областей. Провели його столичні фахівці Міністерства доходів та зборів. Зокрема, заступник начальника відділу Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткування Таміла Ларіна проінформувала про основні норми законодавства про трансфертне ціноутворення, роз’яснила методику визначення контрольованих цін, зупинилася на особливостях формування звітності. А потім разом з колегою з Департаменту податкового ти митного аудиту Євгеном Куріловим відповіла більш ніж на 20 запитань платників.

Законодавство щодо державного регулювання трансфертного ціноутворення існує в усіх країнах Організації економічного співробітництва та розвитку. В Україні Закон має сприяти боротьбі з одним з найбільш масштабних способів мінімізації оподаткування, через який з-під оподаткування у нашій державі виводиться близько 100 млрд. грн. щорічно. Здійснюється це, перш за все, через Семінар з трансфертного ціноутворення провели для платників Вінницької, Хмельницької та Житомирської областейреалізацію вітчизняної продукції за заниженими цінами пов\'язаним особам (тобто переважно в межах однієї фінансово-промислової групи) в країни з більш низьким податковим навантаженням, ніж в Україні.

Закон, який набрав чинності з 1 вересня 2013 року, зобов\'язує всіх великих платників податків з оборотом від 50 млн грн на рік, а також платників податків, що здійснили великі операції, подавати звіт про контрольовані операції, до 1 травня року, наступного за звітним, засобами електронного зв\'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. При цьому, податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає застосування Міністерством доходів і зборів України системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов’язаними особами рівню ринкових цін. У Вінницькій області таких платників налічується близько 40-ка.

Семінар з трансфертного ціноутворення провели для платників Вінницької, Хмельницької та Житомирської областейПід час семінару учасники отримали спецвипуски журналу «Вісник Міністерства доходів і зборів» та безкоштовні брошури від Міністерства доходів і зборів України. Брошура містить декілька розділів, в яких розміщено основні витяги із законодавства, з яких платники можуть дізнатись як про свої права і обов’язки, так і посадових осіб контролюючих органів. У Міндоходів переконані, що завдяки такому тематичному посібнику платники зможуть відстоювати свої права при спілкуванні з працівниками органів доходів та зборів, особливо у випадках можливих корупційних проявів.

В грудні п.р. Міністерство доходів та зборів відзначає свою річницю. Одним з показових моментів за рік роботи є відкрите спілкування з громадянами та бізнесом, яке стає можливим в тому числі завдяки проведенню семінарів, круглих столів, зустрічей, консультацій з громадськістю. Ці заходи проводяться в рамках реалізації Стратегічного плану Міністерства доходів та зборів на 2013-2018 роки, який передбачає розвиток партнерських стосунків з громадянами та бізнесом, удосконалення податкового та митного законодавства, запровадження ефективних методів протидії мінімізації сплати податків.
 



Переглядів: 3679
Поширень: 0