Ставка ПДВ

Законом № 713 перенесено на 2015 р. передбачене зниження ставки ПДВ до 17%. Отже, протягом 2014 р. застосовуватиметься ставка ПДВ у розмірі 20%.

Нова податкова звітність з ПДВ

Наказом № 678 затверджено податкову декларацію з ПДВ, уточнюючий розрахунок податкових зобов\'язань з ПДВ у зв\'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, розрахунок податкових зобов\'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України та Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ. Нову форму декларації з ПДВ доповнено деякими новими рядками.

Подання звітності з ПДВ за формою, затвердженою наказом № 678, здійснюватиметься платниками починаючи з 01.02.2014 р. (платниками, які звітують щомісяця, — за підсумками січня 2014 р. — не пізніше 20.02.2014 р., платниками, які звітують щокварталу, — за І квартал 2014 р. — не пізніше 12.05.2014 р.).

Новий реєстр виданих та отриманих податкових накладних

З 01.01.2014 р. набрав чинності наказ № 708, яким затверджено форму реєстру виданих та отриманих податкових накладних та Порядок його ведення.

Ведення платниками ПДВ реєстру за затвердженою формою здійснюється починаючи з 01.01.2014 р.

При цьому за грудень 2013 р. подання в електронному вигляді копій записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних до органів доходів і зборів (останній день подання — 20.01.2014 р.) здійснюється платниками ПДВ за формою, затвердженою наказом № 1340.

Відсутність обсягів постачання товарів/послуг

Згідно зі змінами, внесеними Законом № 657 до п. 183.8 ст. 183 Податкового кодексу, контролюючий орган не має права відмовити в реєстрації особи як платника ПДВ, якщо за результатами розгляду реєстраційної заяви та/або поданих документів встановлено, що особа не здійснює постачання товарів/ послуг.

Скорочено строк внесення запису про реєстрацію платника ПДВ

З 01.01.2014 р. у разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ контролюючий орган зобов\'язаний внести до реєстру платників податку запис про реєстрацію такої особи як платника податку з бажаного (запланованого) дня реєстрації платника податку, зазначеного у його заяві.

Витяг з реєстру платників ПДВ

Новою редакцією п. 183.11 ст. 183 Податкового кодексу встановлено, що замість свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ контролюючим органом за запитом платника цього податку надаватиметься безоплатно та безумовно протягом двох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з реєстру платників податку.

Податковий сервіс

Змінами, внесеними до п. 183.13 ст. 183 Податкового кодексу, встановлено, що платники ПДВ, які подають податкові декларації засобами електронного зв\'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, матимуть змогу за запитом в електронній формі отримувати безоплатно від контролюючих органів протягом п\'яти робочих днів з дати надходження такого запиту інформацію, що оприлюднюється на офіційному веб-сайті, щодо: даних з реєстру платників ПДВ, дати податкової реєстрації, індивідуального податкового номера та строку дії реєстрації платника ПДВ; про осіб, реєстрацію яких як платників ПДВ анульовано.

Податкова накладна

З 01.01.2014 р. скасовано норму (пп. «ї» п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу), якою встановлювалася наявність у податковій накладній обов\'язкового реквізиту «Номер і дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України». Нагадуємо, що і до 01.01.2014 р. зазначений реквізит не відображався у податковій накладній, оскільки її форма не передбачала такого реквізиту.

Починаючи з 01.01.2014 р. у разі відмови постачальника товарів/послуг надати податкову накладну або у разі порушення порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних право покупця додати до податкової декларації з ПДВ заяву зі скаргою на постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту, зберігатиметься за ним протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації за звітний (податковий) період, в якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Пільги з ПДВ

Змінами, внесеними до Податкового кодексу Законом № 713, продовжено з 01.01.2014 р. дію пільг за операціями з постачання зернових та технічних культур, необроблених шкур та чиненої шкіри без подальшої обробки (у тому числі операції з імпорту таких товарів), відходів та брухту чорних і кольорових металів та деревини (пункти 15, 16, 23 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу).

Звільнено від оподаткування ПДВ операції з постачання паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.

Розміри сплати переробними підприємствами позитивної різниці між сумою податкових зобов\'язань і сумоюподатковогокредиту

У 2014 р. сплата переробними підприємствами позитивної різниці між сумою податкових зобов\'язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначеною у податковій декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання м\'ясо-молочної продукції, здійснюється до спеціального фонду Держбюджету України у розмірі 50%, а на спеціальний рахунок, відкритий в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, — також у розмірі 50% (пп. 6 п. 1 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу).



Переглядів: 11088
Поширень: 0