Останнім часом виникла певна напруга на міжбанківському валютному ринку, що пов’язано із ситуативним поєднанням низки внутрішніх і зовнішніх чинників.

Зараз немає підстав стверджувати, що це довгостроковий тренд.

Ми впевнені, що найближчим часом короткостроковий надлишковий попит на валюту знизиться.

Ринок почне працювати в більш вузькому коридорі курсових коливань. Як скоро це відбудеться, залежить також і від наших із вами спільних дій.

Усі ми разом: і Національний банк, і банки, і їх вкладники перебуваємо “в одному човні” та зацікавлені в стабільному фінансовому секторі.

Ми не вперше переживаємо такі події і завжди виходили з них достойно. Сподіваюсь, що нинішня ситуація не є винятком.

Надмірна реакція на будь-які ринкові події вигідна лише спекулянтам. Не варто піддаватись їх впливу. Тому саме сьогодні Національний банк України посилює моніторинг і контроль за динамікою ринку з метою зниження спекулятивного попиту, упроваджує тимчасові правила, які повинні стабілізувати валютний ринок. Насамперед вони спрямовані на посилення контролю і прозорості міжбанківських операцій юридичних осіб. Ці правила сьогодні ми обговорювали з банкірами.

Уже зараз ми відчуваємо перші позитивні ознаки на ринку. У разі поліпшення ситуації всі заходи будуть негайно скасовані.

Як і завжди, Національний банк України з метою виконання своєї основної функції залишається активним учасником валютного ринку. За останні роки банківська система накопичила достатній запас досвіду та міцності.

Національний банк України, у свою чергу, має достатньо інструментів для врегулювання короткострокової нестабільності на ринку.

Підтримка банків та їх професійний підхід до справи тільки зміцнює нашу впевненість у завтрашньому дні.



Переглядів: 3621
Поширень: 0