Під час проведення Ради з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності Міністр доходів та зборів Олександр Клименко зазначив, що їх скорочення та зміна структури оподаткування дозволить спростити звітність, скоротити ресурси, що витрачаються на податкове адміністрування як підприємцями, так і Міністерством.

«У довготривалій перспективі ми бачимо сенс у перенесенні акцентів на оподаткування споживання, збільшенні ролі акцизних і рентних платежів. Це загальноєвропейський тренд, який ми маємо намір запровадити в національну практику», − зауважив Олександр Клименко.

Серед інших важливих реформ, над якими Міністерство та інвестори працюватимуть разом − перехід до спрощеної процедури контролю митної вартості товарів із підвищенням ролі пост-аудиту, а також реформою III розділу Податкового кодексу, щодо правил адміністрування податку на прибуток. Законопроект стосовно другої ініціативи розроблявся саме в межах Інвестиційної ради при Міндоходів і найближчим часом буде винесений на розгляд громадськості.

Крім того, під час засідання Ради обговорювалися питання дотримання закону про трансфертне ціноутворення, принципи визначення справедливої ринкової ціни, ситуація із відшкодуванням ПДВ, а також розглядалися варіанти податкових і митних механізмів підтримки національної економіки, зокрема, у легкій промисловості та ІТ-сфері.

Представники бізнесу погодилися з думкою Міністра Олександра Клименка щодо важливості діалогу між державою та бізнесом, особливо в періоди політичної нестабільності.

Він, у свою чергу, звернувся до інвесторів із закликом внести власні пропозиції до плану Міністерства по боротьбі з корупцією. Отримавши відгуки бізнесу, Міндоходів зможе «створити системний документ для вирішення системної проблеми».

Нагадаємо, Рада з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності була створена у 2013 році з метою створення платформи для дієвого діалогу між Міністерством доходів та зборів України й інвесторами. До складу Ради входять більше 50 власників та топ-менеджерів українського та іноземного бізнесу, керівники бізнес-асоціацій, представники органів державної влади.


Переглядів: 2849
Поширень: 0