Уповноважений (схвалений) експортер – підприємство-експортер, юридична особа, зареєстрована в Україні, яка здійснює постійні відправлення товарів на умовах вільної торгівлі відповідно до угод та має право самостійно оформлювати декларацію – інвойс, незалежно від вартості товару.

Ще у 2010 році Україна підписала угоди про вільну торгівлю з Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією. А у 2011 з Чорногорією. Згідно угод Сторони повинні скасувати всі мита на імпорт товарів, які походять з цих держав.

Статус уповноваженого (схваленого) експортера підприємство-експортер може отримати якщо: є виробником товару, повністю виробленого в Україні; здійснює постійні зовнішньоекономічні експортні операції не менше одного року до дня звернення до митного органу з заявою про надання статусу уповноваженого (схваленого) експортера; не має протягом року фактів притягнення посадових осіб підприємства – експортера до адміністративної відповідальності за порушення митних правил; відсутнє на день звернення невиконане зобов’язання із сплати митних платежів та пені; не має податкової заборгованості чи непогашеного грошового зобов’язання, визначеного за результатами документальної перевірки; може надати митному органу підтвердження, що товар, який експортувався, задовольняє правилам походження товарів, встановленим угодами; має компетентних осіб, відповідальних за визначення преференційного походження товарів; може забезпечити доступ митного органу до документів, що підтверджують преференційне походження товарів та виробничого процесу, з метою його перевірки.

Детальнішу інформацію стосовно отримання статусу уповноваженого експортера можна отримати у начальників митних постів в зоні діяльності Вінницької митниці або у відділі митної вартості, класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД Вінницької митниці (контактний телефон: (0432) 66-96-32).
 



Переглядів: 3115
Поширень: 0