Днями у рамках спільних заходів працівників Вінницької митниці з посадовими особами Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, під час митного контролю транспортного засобу було виявлено незадекларовані валютні цінності – 29 409 дол. США та 8500 грн. За словами в.о. начальника Вінницької митниці Міндоходів Олександра Савчука їх намагався перемістити через митний кордон України в пункті пропуску «Могилів-Подільський – Отач» Вінницької митниці громадянин України.

За даним фактом, підкреслює посадовець, відносно винуватця складено протокол про порушення митних правил за ст. 471 Митного Кодексу України «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю». Валютні цінності у сумі 15 753 дол. США та 8500 грн. тимчасово вилучено. 

Нагадаємо, що питання переміщення валюти регулюється Постановою Правління Національного банку України від 27.05.2008 № 148 «Про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України». Відповідно до зазначеної Постанови, фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу.

Якщо ж фізична особа-резидент бажає ввезти в Україну або вивезти за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро, то вона повинна здійснити письмове декларування митному органу такої готівки в повному обсязі та мати документи, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах), виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро. Строк дії таких документів становить 30 календарних днів, починаючи з дня видачі.

Олександр Савчук додає, що Вінницькою митницею Міндоходів з початку року відкрито 333 справи про порушення митних правил, з них у червні поточного місяця – 43.



Переглядів: 3330
Поширень: 0