ІІІ Антикорупційний форум підняв ряд проблемних питань, що виникають між органами фіскальної служби та платниками податків і зборів. Вирішення їх має бути спільним.

Корупція – головний внутрішній ворог на шляху до побудови нового суспільства, відзначив на відкритті Антикорупційного форуму голова Державної фіскальної служби України (ДФС) Ігор Білоус. Захід цього разу відбувся на базі ДФС під головуванням керівника відомства та голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка.

Фіскальна служба вже зробила чималий крок до зниження корупційної складової у власній діяльності. Так, саме з ініціативи оновленого відомства цими днями був прийнятий закон, за яким уже з 1 січня наступного року податок на додану вартість буде відшкодовуватися в електронному режимі, що нівелює будь-які махінації і таке поняття, як фіктивний податковий кредит. Наразі закон проходить остаточні коригування у ДФС спільно Мінфіном, Національним банком України та іншими причетними відомствами. Наступним кроком стане реформування Єдиного соціального внеску. Мета реформи – викорінити виплату заробітної плати необлікованою готівкою (простіше кажучи, зарплати в конвертах), що на сьогодні сягає 20 мільярдів гривень. За словами Ігоря Білоуса, кінцевою метою реформ підпорядкованої йому служби має стати якнайповніший розвиток електронних сервісів при адмініструванні податків і зборів та виключення людського фактора як основного чинника корупції.

- У минуле відійдуть поняття «податкових ям», «майданчиків», конвертаційних центрів, - резюмував Ігор Білоус. Зміниться підхід і до підбору кадрів: вже зараз при ДФС створена рада з кадрових питань, куди входять представники бізнесу та громадськості і яка братиме участь у призначеннях на всі ключові посади ДФС, в тому числі регіонального рівня.

Всіляко сприяють протидії корупції у відомстві співробітники Служби безпеки України.

- Часи корупційних схем і поборів минули, - зазначив очільник відомства Валентин Наливайченко. – будь-яка інформація, яка надходить до СБУ щодо перевищення службових повноважень ретельно перевіряється і вживаються відповідні заходи.

Валентин Наливайченко наголосив також на посиленні боротьби з конвертаційними центрами як основному джерелу живлення тіньового сектору економіки, а останнім часом ще й тероризму. Так, останній викритий співробітниками ДФС спільно з СБУ конвертаційний центр мав обіг 5 млрд. грн., з них 700 мільйонів ішло на фінансування тероризму у східних областях країни.

Участь у форумі взяли представники регіонів України в режимі відеозв’язку. Вінниччину на зібранні представляли, крім керівництва ГУ Міндоходів у області, співробітники УСБУ в області, представники бізнесу та громадськості.          

Основні проблеми, озвучені вінничанами, не є унікальними на фоні держави і переважно стосувалися захисту малого та середнього бізнесу. Це, зокрема, продовження терміну використання касових апаратів, який сьогодні становить 7 років, та їх оновлення в залежності від товарообігу; це зниження навантаження на фонд оплати праці в рамках реформування єдиного соціального внеску (зниження ЄСВ з 37 до 30% вигідне великим роботодавцям, для представників же малого бізнесу податкове полегшення буде практично невідчутним); це, зрештою, можливість подавати документи власникам ліцензії на торгівлю алкогольною продукцією за місцем здійснення підприємницької діяльності.

Проблем на форумі прозвучало чимало – від складнощів малого бізнесу до вимог змін у податковому законодавстві. Головним же ж результатом проведеного форуму було те, що його учасники у більшості чули один одного. По ряду піднятих питань уже в ході обговорень приймалися відповідні рішення.



Переглядів: 3423
Поширень: 0