Забезпечення стабільних надходжень до бюджетів усіх рівнів – основне завдання органів Державної фіскальної служби. Поповнення державної казни за рахунок виведення коштів із тіньового сектору економіки – основа роботи слідчо-оперативних підрозділів відомства.

З початку цього року силами оперативники ГУ Міндоходів у Вінницькій області попередили витік більше 8,4 мільйонів гривень з бюджету у вигляді незаконного відшкодування податку на додану вартість. Втім, розкрадання бюджетних коштів здійснюється переважно через державні закупівлі і непрозорі тендерні процедури. Підрозділи боротьби із розкраданням бюджетних коштів за вісім місяців викрили 25 кримінальних правопорушень у цій сфері. Вже повернули до бюджету понад 662 тисяч гривень.

Одним з основних джерел живлення тіньової економіки є ринок підакцизних товарів – алкоголю, тютюну, спирту. З реалізованої нелегальної продукції бюджет не отримує жодної гривні податків та зборів, однак страждає не лише казна, але й життя і здоров’я споживачів від вживання алкогольного сурогату. Більш ніж на 9,8 млн. грн. такої продукції у цьому році вже вилучили. Втім, відпрацювання триватимуть до повної ліквідації тіньового ринку підакцизної продукції.

В рамках розслідування кримінальних правопорушень бюджету відшкодовано біля 3 мільйонів гривень – це ті гроші, повернуті з тіньового обігу.



Переглядів: 3016
Поширень: 0