За інформацією УПМ ДПА в області, із близько 30 мільйонів гривень, які, за його словами, йшли на виплату зарплати працівникам (підприємець займався оптовою торгівлею), він „забув” сплатити обов’язкових 15% податку з доходів фізичних осіб. Бюджет від такої забудькуватості не дорахувався 4,5 млн. грн. Слідчі податкової міліції порушили проти нечистого на руку бізнесмена кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

В Управлінні податкової міліції ДПА області повідомляють, що з початку року податківці викрили вісім злочинів у сфері оподаткування, де сума ухилень від сплати податків сягає особливо великих розмірів – більше мільйона гривень. Основні зусилля податківці спрямовують на виявлення і притягнення до відповідальності саме таких ділків тіньового бізнесу, які активно задіяні у схемах ухилення від сплати податків. Від використання конвертаційних центрів, фіктивних фірм, „податкових ям”, від фальсифікації фінансової документації махінатори отримують чималі фінансові вигоди. Звісно, жодної копійки податків і зборів із таких прибутків до бюджету не надходить.

Тож виведення на світло великої фінансової гри з „тіні” є основним завданням податківців. Чималий досвід плюс сучасні механізми боротьби з мінімізацією та ухиленнями від сплати податків дозволяють робити це на високому рівні. Запровадження електронної звітності з автоматизованою розшифровкою податкових зобов’язань і податкового кредиту з податку на додану вартість (ПДВ) у розрізі контрагентів дало можливість виявляти підприємства з ознаками фіктивності практично в режимі он-лайн. А запровадження п’ятого додатка до декларації з ПДВ, де подається повна розшифровка податкового кредиту і податкових зобов’язань кожного контрагента ще більше унеможливлює ухилення від оподаткування. В тому числі використання у діяльності фіктивних фірм. Податківці викривають їх швидко, часто ще до того, як схема приносить свої злочинні плоди, а покарання неминуче і болюче. Від штрафних санкцій, сплата яких надовго відбиває охоту до ігор із законом, до реального ув’язнення. Так, директор і за сумісництвом головний бухгалтер вінницького підприємства за реалізацію сільгосппродукції і продуктів харчування отримав на банківський рахунок більше 20 мільйонів гривень. Податкова перевірка показала, що бізнесмен не лише не сплатив необхідних податків, він узагалі не подавав податкової звітності, яка відображала б його підприємницьку діяльність. Сума донарахованих податків склала майже два мільйони гривень, штрафні санкції, накладені на підприємство, перевищили півтора мільйона гривень. Сам бізнесмен-невдаха відбуватиме покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі за несплату податків.

Найближчі шість років керівне крісло може замінитися на тюремні нари для директора переробного підприємства на Вінниччині. Два мільйони гривень податку на додану вартість не дійшли до бюджету внаслідок реалізації нерухомості та харчової продукції. Операції на загальну суму більше 10 млн. грн. взагалі не були проведені по бухгалтерському обліку.

Згаданий підприємець, який „забув” сплатити 4,5 млн. грн. податку із доходів фізичних осіб, зараз перебуває під слідством. Йому пред’явлене обвинувачення за ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу України - ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Передбачене покарання за ігри з податковим законодавством – 5-10 років позбавлення волі з конфіскацією майна та з позбавленням права займатися певною діяльністю.


Переглядів: 3527
Поширень: 0