Всеукраїнський семінар-форум «Волонтерська діяльність в Україні», відбувся у ДФС. За допомогою відео зв’язку волонтери Вінниччини змогли разом з усією країною обговорити найважливіші питання, які стосуються їхньої роботи. Найбільше волонтерів цікавило чи потрібно їм подавати звітність і сплачувати податки, чи доопрацьовуватимуть закони про волонтерську діяльність і як контролюватимуть недобросовісних псевдо-волонтерів. Також проговорили питання ввезення благодійної допомоги через митний кордон і дискутували, наскільки правильним було рішення зробити реєстр волонтерів закритим.

Фахівці ДФС відповідали на усі питання присутніх. Зокрема зазначали, що  платники податків, які здійснюють волонтерську діяльність, звільняються від оподаткування. Основними умовами такого звільнення є включення до Реєстру волонтерів АТО та цільове використання отриманої благодійної допомоги на користь окремих категорій громадян.  

Вінницькі волонтери взяли участь у всеукраїнському семінарі фіскальної служби

Право на отримання неоподатковуваної благодійної допомоги мають учасники бойових дій АТО, масових акцій громадського протесту, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження (під час акцій, які тривали з 21 листопада по 28 лютого 2014 року та 2 травня 2014 року в Одесі), члени їх сімей, фізичні особи, які мешкають або мешкали на території проведення АТО або в Автономній Республіці Крим та були вимушені залишити такі місця проживання.

Благодійні гроші, які зібрали волонтери та передали на цільове використання, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Враховуючи це, волонтери не декларують їх в податковій декларації про майновий стан і доходи.

Вінницькі волонтери взяли участь у всеукраїнському семінарі фіскальної служби

Водночас, за словами фахівців Служби, якщо до ДФС надходитимуть скарги, що волонтери використовують благодійні гроші не за призначенням, їх перевірятимуть.  

Усі нюанси волонтерської і благодійної діяльності прописані у законодавстві. Проте присутні на семінарі фахівці і волонтери, зійшлися на думці, що варто готувати пропозиції змін до законів, які регулюють таку діяльність, адже реальні життєві ситуації показують їхню непрактичність.



Переглядів: 3136
Поширень: 0