Дана норма з’явилася у Податковому кодексі у зв’язку з прийняттям Закону України №71 від 28.12.2014р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Зокрема, до переліку місцевих податків віднесено один із видів майнового податку – транспортний податок, платниками якого є фізичні і юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками легкових автомобілів, зареєстрованих в Україні відповідно до норм чинного законодавства. Але оподатковуватися будуть лише автомобілі, вік яких не більше п’яти років та об’єм двигуна понад 3000 кубічних сантиметрів. Ставка податку для таких авто встановлена в розмірі 25000 гривень за кожний легковик.

Сплачуватимуть податок власники автівок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення яке, надсилатимуть контролюючі органи фізичним особам за місцем реєстрації до 1 липня поточного року.

Зазначимо, що юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня та до 20 лютого повинні подати декларацію до податкової інспекції за місцем реєстрації. Сплата транспортного податку для такої категорії платників проводиться авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом рівними частками.

Додамо, що всі відомості, необхідні для обчислення транспортного податку, податковій інспекції надаватимуть органи внутрішніх справ.



Переглядів: 5682
Поширень: 0