Ставки податку на нерухоме майно вінницькі підприємці сплачуватимуть відповідно до зон, в яких розташовано їх нежитлову нерухомість. Зонування Вінниці, ставки податку по зонах та пільги по стягуванню под​​атку на нерухоме майно для об’єктів нежитлової нерухомості стали темою сьогоднішнього засідання Ради підприємців при міському голові.

Відповідно до нового Податкового кодексу суб’єкти підприємницької діяльності, мова йде про юридичні особи, повинні до 20 лютого задекларувати майно, яке згодом буде об’єктом оподаткування податком на майно. Після прийняття бюджету міста та затвердження Положення про встановлення місцевих податків та зборів при міській раді було створено робочу групу, яка напрацювала пропозиції щодо сплати податку на нерухоме майно для об’єктів нежитлової нерухомості та пільги, щодо сплати цього податку. Після обговорень та дискусій пропозиції щодо зонування території Вінниці та ставок податку були винесені на розгляд Ради підприємців при міському голові.

«Усім відомо, що в зв’язку з новим Податковим кодексом з формуванням бюджету на 2015 рік і новими принципами формування бюджету, Урядом і Верховною Радою встановлені додаткові ставки податку на нерухоме майно. Ці ставки визначені, і ми про них знаємо. Але враховуючи всі складнощі, ми вже неодноразово збиралися з підприємцями щодо розробки відповідних принципів із застосування даного податку на території Вінниці. І вчора в нас була робоча нарада, до якої були залучені спеціалісти міської ради та представник Ради підприємців. Було обговорено питання запровадження пільг сплати податку на нерухоме майно для юридичних осіб і, в принципі, ми прийшли до певних спільних пропозицій, які сьогодні виносимо на ваш розгляд, щоб в подальшому розуміти, в якому напрямку ми рухаємося», - зазначив в.о. міського голови Сергій Моргунов.

Пропозиції щодо зонування території міста та ставок податку відповідно до зон окреслив заступник міського голови Валерій Коровій. Він зауважив, що узагальненим пропозиціям передував комплекс робіт, і сьогодні працює дві робочі групи по опрацюванню пільг на сплату податку. Податок за новими ставками фізичні особи, які є власниками як житлової, так і комерційної нерухомості, будуть сплачувати з 2016 року. Оподаткування юридичних осіб, які є власниками комерційної нерухомості, пропонується за наступним алгоритмом. За основу зональної схеми була взята нормативна грошова оцінка землі, яка затверджена відповідним проектним інститутом та має науково обґрунтовані розрахунки. Але відповідно неї виділено 292 зони, по яких коефіцієнти коливаються від 0,54 грн. до 2,54 грн. Тому за основу зонування було взято декілька базових підходів. «Ця схема має базуватися на дуже простих речах: справедливість, простота і зрозумілість. В процесі дискусії ми зійшлися на тому, що у Вінниці має бути виділено 4 зони з чітко визначеними ставками оподаткування, які б враховували інвестиційну привабливість цих територій, - каже Валерій Коровій. – Перша зона - це центральна частина міста. За межі другої та третьої зон виникла дискусія, і ми пішли назустріч пропозиціям співголови Ради підприємців, щоб до третьої зони відійшли території, які належали збанкрутілому підприємству «Хімпром», четверта зона – це території, які з часом мають увійти до меж міста». На сьогодні вже напрацьована електронна карта зонування, яку після прийняття відповідних рішень буде передано до органів фіскальної служби.

Для підприємців Вінниці ставка податку на нерухоме майно становитиме від 0,25 % до 1,5% залежно від території розташування об’єкту

Відповідно до Податкового кодексу в частині податку на майно законодавством встановлена гранична ставка 2 % до мінімальної заробітної плати. Після дискусії з експертами для Вінниці за базовий елемент було прийнято 1,5 %. І відповідно до нього за зонами пропонуються і ставки: перша зона – 1,5 %, друга – 1 %, третя – 0,5 %, четверта – 0,25 % мінімальної заробітної плати. Ці ставки будуть діяти з 1 січня 2016 року. У 2015 році Податковим кодексом передбачено механізм перехідного періоду. З огляду на це було обрано такий же принцип, і на поточний рік запропоновано зменшені ставки податку – від 0,75 до 0,125 % мінімальної заробітної плати (детальніше див. презентацію зонування).

Водночас, враховуючи те, що впровадження нової системи оподаткування потребує і формування відповідних стимулів для суб’єктів підприємницької діяльності, було винесено пропозицію – суб’єкти підприємницької діяльності, юридичні особи, які мають нерухоме майно, що використовується в комерційній діяльності, які задекларують його до 31 березня 2015 року, наступного року вони сплачуватимуть ставку податку, встановлену на 2015 рік. Тобто половину від суми 2016 року. Якщо суб’єкт не задекларує майно в органах фіскальної служби в даний термін, то сплачуватиме податок на майно за ставками, затвердженими на 2016 рік.

«Те, що ми бачимо сьогодні, - це є суттєвий, змістовний діалог. Я вважаю, що є всі підстави, щоб погодити дані пропозиції, задля того, щоб ці ставки були доступні для використання по закінченню вже першого кварталу, - зауважив співголова Ради підприємців Леонід Марцинковський. - Окремо хочу подякувати за динаміку вирішення цього питання. Перша пропозиція на минулому засіданні Ради полягала у можливому прискоренні процесу врегулювання пільг. Сьогодні перша декада лютого, і вже є результат. Це надасть платникам-юридичним особам можливість по закінченню першого кварталу, виходячи з тих ставок, про які ми зараз говоримо, визначати податкові зобов’язання не з розрахунку 2 %, а менше. І якщо такий підприємець надасть декларацію про свою нерухомість і визначить себе як платник, то він забезпечує собі можливість застосування пільги і у 2016 році».

На сайті міської ради буде створено «Калькулятор податку», де будь-який суб’єкт господарської діяльності зможе самостійно визначити, яку суму податку він має сплатити протягом відповідного періоду.

«У нас була також дискусія щодо складських приміщень. І для того, щоб розвивати ці територія, була прийнята норма, що не підлягатимуть оподаткуванню податком на нерухоме майно відкриті площадки, платформи для розвантаження, підвали, за виключенням тих, які обслуговують об’єкти нерухомості, площа яких перевищує 50 кв. м. Ми підтримали цю пропозицію, щоб у перехідний період створити умови для розвитку територій, особливо тих, які виходять за межі центральної частини міста, - каже Валерій Коровій. - Ми маємо цілий ряд звернень з боку релігійний, громадських та профспілкових організацій, щодо звільнення від сплати цього податку. Тому теж пропонується звільнити їх від оподаткування». Він також зазначив, що ці пропозиції не є остаточними, нові податки щойно введені, і по динамці надходжень до міського бюджету система пільг і стимулів буде опрацьовуватись і в подальшому.

«Треба грамотно все прорахувати, врахувати всі «за» і «проти». І головне – пам’ятати: якщо ми є патріотами нашого міста, потрібно знаходити компромісні варіанти, тому що законодавець не дає сьогодні нам додаткових дотацій з державного бюджету, але дає можливість місцевому самоврядуванню самостійно заробляти кошти до місцевих бюджетів. А якщо ми сьогодні будемо неграмотно та не виважено підходити до цієї справи, я не знаю, наскільки можна буде гарантувати, що місто Вінниця буде розвиватися так, як вона розвивалася в останні роки», - підсумував Сергій Моргунов. Він також подякував підприємцям за пропозиції, які були суттєвими і були враховані при розробці пільг.

За результатами засідання Рада підприємців схвалила обговорені узагальнені пропозиції. Наступного вівторка їх буде винесено на розгляд депутатів міської ради під час позачергової сесії.



Переглядів: 12795
Поширень: 0