начальник ДП „Вінницькі Теплові Мережі” Віталій ВознюкВін зазначає: поки що немає жодних офіційних документів щодо підвищення вартості газу, утім – усні заяви політиків майже не змушують сумніватися.

- Юлія Тимошенко зазначила нещодавно, що з 1 вересня подорожчає той газ, який споживачі використовують для обігріву води у бойлерах та у конфорках для приготування їжі на 25%, а з 1 жовтня – ще на 20% вже на саму тепло енергію, яка постачається централізовано, - каже Віталій Федорович. – А я ще таке чув, що до кінця 2010 року всі тарифи для різних категорій споживачів, включаючи промисловість та населення, будуть зрівняні.

Наразі промислові підприємства за тисячу кубів газу сплачують 2570,70 грн. Комунальні теплопостачальники – приблизно 872 гривні, а населення – майже 500 гривень. Якщо тарифи зрівняють, то населенню тоді доведеться платити практично у 2,5 рази більше.

Нині населення боргує ДП „Вінницькі Теплові Мережі” понад п’ять мільйонів гривень. А загальний борг ДП за газ – 22,5 мільйони. Головна причина, на думку Віталія Вознюка, полягає у тому, що економічно обгрунтовані тарифи, які приймає Міністерство, не враховують втрат у житлових будинках. Адже застарілий житловий фонд потребує у півтора рази більше тепла, ніж за нормативами. До того ж, ціни на газ змінюються майже постійно, а тарифи мають їх „доганяти”. Проте, роблять це занадто повільно. І ще один нюанс – у тарифі непередбачено кошти на ремонт мереж, виходить – це доводиться тепло постачальникам робити собі у збиток. Тим часом, зношені та застарілі мережі потребують постійного оновлення.


Переглядів: 3939
Поширень: 0