У Вінниці ще тільки готуються до аукціону з продажу земельних ділянок для приватної забудови, а деякі місцеві агенції нерухомості уже виставили цю землю на продаж. Чому так поспішно ділять шкуру невбитого оленя? А, мабуть, тому, що земля, яка продаватиметься, доволі цікава з точки зору заробітку - на березі Вишенського озера, як в народі називають лівий берег ставу "Поділля".

Інформація про продаж ріелторами ділянок на лівому березі Вишенського озера, які згодом мають бути виставлені на перший подібний вінницький аукціон, дійшла і до директора департаменту комунальних ресурсів Вінницької міської ради Ігора Шутака.

- Уявляєте, до мене телефонують люди, що агентства нерухомості пропонують там земельні ділянки. У мене ж запитували більш детальну інформацію про ці наділи. Я навіть особисто на одному із місцевих сайтів знайшов, що агентство нерухомості пропонує там для продажу землю, - розповідає Ігор Шутак. - Не знаю, яким чином пропонують, але я особисто написав лист одному із агентств, щоб вони прибрали цю інформацію із сайтів і не вводили людей в оману. Оскільки єдиним власником земельних ділянок є Вінницька міська рада і умови продажу теж затверджені міською радою.

лівий берег ставу Поділля

АУКЦІОН ПЛАНУЄТЬСЯ У ТРАВНІ

Взагалі-то землю у тому районі місто планувало продати для комплексної житлової забудови. Однак "оптовик" так і не знайшовся. І рішення про те, що на лівому березі Вишенського озера з відкритого аукціону продадуть 94 земельні ділянки, Він­ницька міська рада ухвалила влітку 2014 року. Виручені гроші пішли б у бюджет.

- Така практика у нашому місті застосовується вперше, - пояснював тоді в.о.міського голови Сергій Моргунов. - Для комер­ційних потреб продавали, але ще ніколи не продавали з аукціону землю для приватних забудовників. Нині ж міськрада ухвалила саме таке рішення, щоб ця територія почала розвиватись.

Загалом, у тій мальовничій місцині для продажу відведено 96 ділянок, площею від 5 до 9 соток кожна. Однак, як каже директор міського департаменту комунальних ресурсів Ігор Шутак, продавати будуть 92 наділи, два - залишать для громадсько-суспільних потреб.

Загалом, планувалось, що цей відкритий аукціон мав би відбутися ще торік восени. Однак через підготовчі моменти, оформлення документації, що зайняло доволі багато часу, і складність тієї території аукціон відклався. Планується, що він відбудеться у травні, і на продаж будуть виставлені не усі 92, а 20 земельних ділянок. За словами Ігоря Шутака, на конкурсних засадах уже визначено і організацію, яка проводитиме аукціон - це місцеве ТОВ "Віатерра". У конкурсі ж брали участь п\'ять організацій.

ЯКА ВАРТІСТЬ СОТКИ З ВИДОМ НА ОЗЕРО?

За словами Ігоря Шутака, ріелтори правили за сотку біляозерних земельних ділянок близько 20 тисяч доларів. Стартова ж вартість сотки уже була визначена міською радою, і становила вона 31400 гривень. При доларі за 14 гривень, а такий курс був на той момент, у перерахунку мали б близько 2200 доларів за сотку. Тож готовність посередників на майже 10-кратне збільшення ціни свідчить про те, що вони аж надто зацікавлені у тій землі.

Водночас Ігор Шутак каже, що визначена торік містом ціна, а вона була зав\'язана на гривні, наразі не є адекватною ринковій.

- Ми замовили актуалізацію вартості земельних ділянок, які готуються на аукціон, і ціна буде відкорегована, - каже він і не береться поки прогнозувати майбутню вартість.

Після звернення Ігоря Шутака до підприємливої агенції з нерухомості, ті оголошення про продаж землі біля озера за "договірною ціною" зняли.

- Сказав їм, що буду звертатися до прокуратури - за захистом прав та інтересів територіальної громади міста, - переповідає розмову Ігор Шутак.

АУКЦІОН - ВІДКРИТИЙ І ДЛЯ УСІХ БАЖАЮЧИХ ТА СПРОМОЖНИХ

У міській раді обіцяють, що аукціон з продажу 20 земельних ділянок на березі Вишенського озера буде відкритим і публічним. Ігор Шутак наголошує, що в взяти участь у ньому зможе кожен бажаючий, у кого, звісно, фінансові можливості для такої покупки і гроші на гарантійний внесок. Він також пояснює, що інформація про торги має бути розміщена на сайті Вінницької міської ради, у "Вінницькій газеті" як у друкованому органі міськради, а також на сайті Державної агенції земельних ресурсів (колишній Держкомзем. - Авт.).

- Може, і ваша газета розмістить інформацію про аукціон, щоб проінформувати більше людей, - запропонував Ігор Шутак.

Крім того, інформаційну кампанію має провести і виконавець аукціону - ТОВ "Віатерра".

Зважаючи на інтерес перекупників, було б дуже непогано, як­би Вінницька міська рада - власник земельних ділянок на лівому березі ставка "Поділля" і виконавець аукціону ТОВ "Віатерра" потурбувались про те, щоб участь в аукціоні взяли ті, хто справді бажає там будуватись і жити, а не заробити собі чималі прибутки. Хоча, як же це зробити…



Переглядів: 5015
Поширень: 0