19 березня 2015 року ПАТ "БАНК "КИЇВСЬКА РУСЬ” та ПАТ "АСТРА БАНК" віднесено Національним банком України до категорії неплатоспроможних.

Таке рішення прийняте у зв’язку з неспроможністю учасників/акціонерів ПАТ "БАНК "КИЇВСЬКА РУСЬ” забезпечити капіталізацію згідно з результатами діагностичного обстеження банку, проведеного у 2014 році, керуючись пунктом 3 частини 3 статті 1 Закону України "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків”.

Так ПАТ "БАНК "КИЇВСЬКА РУСЬ” не забезпечило у встановлені строки виконання Плану капіталізації щодо збільшення капіталу банку, основним призначенням якого є покриття негативних наслідків різноманітних ризиків, які банки беруть на себе в процесі своєї діяльності, а також забезпечення захисту вкладів, фінансової стійкості й стабільної діяльності банків.

Отже, власниками істотної участі ПАТ "БАНК "КИЇВСЬКА РУСЬ” всупереч вимогам статті 58 Закону України "Про банки і банківську діяльність” не вжито своєчасних заходів для запобігання настанню неплатоспроможності банку.

Ураховуючи вимоги статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність”, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів, Правлінням Національного банку України було прийнято рішення про віднесення ПАТ "БАНК "КИЇВСЬКА РУСЬ” до категорії неплатоспроможних (постанова Правління Національного банку України від 19 березня 2015 року № 190).

ПАТ "АСТРА БАНК" входить до складу банківської групи "Дельта", відповідальною особою якої є АТ "Дельта Банк".

У зв`язку з проведенням ПАТ "АСТРА БАНК" ризикової діяльності, наявністю загрози інтересам вкладників та інших кредиторів, а також потребою в посиленому контролі за діяльністю банку у лютому 2015 року ПАТ "АСТРА БАНК" було віднесено до категорії проблемних та призначено куратора – службовця Національного банку України.

Крім того, ПАТ "АСТРА БАНК" розмістив значні обсяги коштів на кореспондентському рахунку в АТ "Дельта Банк". З метою використання цих високоліквідних коштів ПАТ "АСТРА БАНК" була надіслана вимога до АТ "Дельта Банк" щодо повернення коштів у національній валюті на коррахунок, відкритий ПАТ "АСТРА БАНК" у Національному банку України. Однак АТ "Дельта Банк" не виконав зазначену вимогу.

Після віднесення ПАТ "АСТРА БАНК" до категорії проблемних до Національного банку України не було надано прийнятних та переконливих пропозицій щодо фінансового оздоровлення банку. Власником банку не було вжито заходів щодо надання фінансової підтримки банку з метою приведення його діяльності у відповідність до вимог законодавства.

Ураховуючи вимоги статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" та відсутність перспектив відновлення діяльності ПАТ "АСТРА БАНК", з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів, Правлінням Національного банку України було прийнято рішення про віднесення ПАТ "АСТРА БАНК" до категорії неплатоспроможних (постанова Правління Національного банку України від 19 березня 2015 року № 186).



Переглядів: 4360
Поширень: 0