Цукрова галузь була і залишається ключовою в економічному розвитку Вінницької області. Це не лише дозволило їй зажити слави „цукрового Донбасу”, як називали Вінниччину за радянських часів, але й, на жаль, постійно перебувати в полі зору податкової міліції. Причина – виявлення порушень у сфері податкового законодавства.

У Вінницькій області зареєстровано 14 підприємств, які виробляли цукор з урожаю минулого року. По деяких із цих підприємств податківцями на сьогодні порушено п’ять кримінальних справ. Одна з останніх – використання посадовцями цукрового заводу так званої податкової „ями” з метою умисного ухилення від сплати податків. Схема використовувалася досить проста і вже давно відома податківцям. Посадовці підприємства замовили маркетингове дослідження у фірми, зареєстрованої в Запорізькій області. Дослідження недешеве – на рахунок фірми підприємство перерахувало більше семи мільйонів гривень, включивши цю суму до своїх валових витрат. Проте невдовзі виявилося, що фірма має всі ознаки фіктивності: існувала тільки на паперах, офісу та штату працівників не мала, а директором значилася 90-річна недієздатна жінка. Вже порушена кримінальна справа про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах посадовими особами підприємства. Слідчі податкової міліції встановлюють всі обставини скоєного злочину. Тим часом за результатами перевірки підприємству вже донараховано несплачених податків і штрафних санкцій на суму понад три мільйони гривень.

Це, на жаль, не єдиний спосіб, до якого вдаються керівники підприємств, щоб заробити якнайбільше грошей в обхід державної казни. Суб’єктами господарювання, зокрема, використовуються різноманітні схеми ухилення від сплати податків, безпідставного отримання відшкодування ПДВ з бюджету, виявлені факти користування послугами конвертаційних центрів та „податкових ям”. Подібне, як правило, відбувається на тих підприємствах, де посадові особи не зацікавлені у розвитку виробництва. В період управлінської діяльності такі горе-керівники усі сили спрямовують на власне збагачення. І страждає від цього не лише бюджет, але й безпосередньо виробництво, а також працівники підприємств, які отримують мізерні зарплати, нерідко з затримкою, у той час, як їхні директори – надприбутки.

Зважаючи на ситуацію, податкова служба посилила контроль за дотриманням податкового законодавства в цукровій галузі. Зокрема, на виконання доручення уряду податковою службою спільно з іншими правоохоронними і контролюючими органами провадиться відпрацювання підприємств по виробництву і продажу цукру.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 3881
Поширень: 0