На Вінниччині  наразі нараховується більш ніш 10 тис. фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку третьої групи.

Відповідно згідно з п. 296.10 Податкового кодексу України з 01.07.2015 платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи-підприємці), які не здійснюють діяльність на ринках та через засоби пересувної роздрібної мережі, зобов’язані проводити готівкові розрахунки із застосуванням РРО. Для єдинників другої групи цей термін настане 1 січня 2016 року.

Але чекати цього терміну зовсім не обов’язково, адже законодавець передбачив мораторій на перевірки (до 1 січня 2017 року) для платників єдиного податку другої і третьої груп (фізичних осіб-підприємців), які з 01 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО.

Обов’язково працювати з РРО мають суб\'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формах (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг. Відтепер ця вимога стосується також інтернет-торгівлі та купівлі-продажу валюти.

Розширюється сфера застосування РРО також суб’єктами, які надають послуги (перукарні, салони краси, спортивні клуби, хімчистки, сервісні центри з ремонту побутової техніки тощо), що сприятиме захисту прав споживачів у разі отримання недоброякісних послуг і створить можливість звернення до судових органів для захисту прав, унеможливить обіг контрафактних і контрабандних товарів та забезпечить належний контроль обігу готівки.

Реєстрація РРО здійснюється в органі ДФС за основним місцем обліку суб\'єкта господарювання як платника податків. Для цього платник подає:

  • заяву про реєстрацію РРО за формою N 1-РРО;
  • копію документа, що підтверджує факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО;
  • копію документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО;
  • копію договору суб\'єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Детальну інформацію можна отримати в Центрах обслуговування платників.



Переглядів: 2953
Поширень: 0