Над важливою для імпортерів темою − формування митної вартості товарів, дискутували митники, податківці, члени Громадської ради фіскальної служби Вінниччини, асоціації митних брокерів  та бізнесмени. Пройшла зустріч за круглим столом у приміщенні Вінницької митниці ДФС.

На прикладі одного із підприємств, яке займається імпортом сировини тваринного походження, обговорили зміни до Податкового кодексу, які набрали чинності з початку року і те, як вони впливають на щоденну роботу бізнесменів. Представник імпортера Сергій Горбань каже, що наразі їхнє підприємство фактично заморозило свою роботу і не ввозить сировину в Україну. Оскільки, відповідно до законодавства, змушене встановлювати ціну продажу товару не нижче митної вартості, а це, у випадку здійснення коригування митної вартості,  для нього економічно невигідно. Представник підприємства переконаний, що це не лише його проблема, а стосується й ряду інших суб\'єктів. "Я звик бігти завжди попереду потягу. Думаю, що ця тема може піднятися трохи пізніше, але краще упередити аніж потім з\'ясовувати стосунки", − зазначив Сергій Горбань. Він запропонував митникам контроль за визначенням митної вартості перенести на етап пост-аудиту, а оформлення здійснювати виключно за ціною угоди. Балуєв Станіслав наголосив, що питання визначення митної вартості розглядається в кожному конкретному випадку окремо, з врахуванням поданих документів. Також при здійсненні контролю митної вартості завжди аналізується інформація із зовнішніх джерел. Для перевірки даних, вказаних у товаросупровідних документах, за словами начальника Вінницької митниці Олександра Савчука, відомство направляє запити до митних органів країни-партнера підприємства. Отриману відповідь враховують при  здійсненні аналізу ризиків під час подальших митних оформлень суб’єкта господарювання.

Формування митної вартості товарів на Вінниччині обговорили за круглим столом

Начальник митниці Олександр Савчук зазначив, що під час контролю за визначенням митної вартості в першу чергу враховуються інтереси держави та національного товаровиробника.

Громадська рада запропонувала ініціювати проведення діалогу на всеукраїнському рівні. Також, на прохання Сергія Горбаня, підприємство проведе перше у цьому році митне оформлення товару із залученням представників Громадської ради, які розглянуть достовірність та достатність поданих до митного оформлення документів. Це дасть можливість відпрацювати спірні моменти і довести ефективність діалогу.

Формування митної вартості товарів на Вінниччині обговорили за круглим столом

Підсумовуючи спілкування Олександр Савчук зазначив, що митниця завжди готова до співпраці з сумлінними платниками податків в межах чинного законодавства. 



Переглядів: 3618
Поширень: 0