Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує про те, що з 07.05.2015р. набрав чинності Закон України від 09.04.2014р. №321 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо кредитних зобов’язань», положеннями якого змінені правила оподаткування податком на доходи фізичних осіб деяких кредитних зобов’язань.

Так, внаслідок оновленої редакції пункту 165.1.29 статті 165 Податкового кодексу України до переліку доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного оподатковуваного доходу включено суму, яка отримується платником податку внаслідок продажу права вимоги на депозит.

Щодо платника податку, який придбав право вимоги на такий депозит (вклад), то до його загального річного оподатковуваного доходу включається позитивна різниця між сумою коштів, отриманих у результаті реалізації права вимоги, та вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого депозиту. У разі нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу права вимоги на депозит нотаріус інформує про такий договір органи фіскальної служби у загальному порядку.

Доходи, отримані внаслідок індексації депозиту в гривні у випадку, коли відповідно до умов договору передбачена прив’язка курсу національної валюти до курсу іноземних валют, оподатковуватимуться податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.

Відтепер не вважаються додатковим благом платника та не оподатковуються суми процентів, комісії та штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов\'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.



Переглядів: 2835
Поширень: 0