За словами  начальника відділу енергетики, енергозбереження та зв’язку Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Івана Вітюка, всього на впровадження урядової програми у 2015 році виділено 1, 5 млрд гривень, з них - 495 млн. грн. на встановлення твердопаливних котлів. 

«У виконанні завдань урядової програми з енергозбереження, визначених постановою КМУ від 8 квітня 2015 року № 231, задіяно три державні банки: Ощадбанк України, «Укргазбанк» та «Укрексімбанк»,- зазначив Іван Вітюк.- Згідно цієї постанови передбачено компенсацію коштів позичальникам через Держенергоефективності на сплату кредитів, отриманих для встановлення твердопаливних котлів, утеплення житлових приміщень встановлення засобів обліку, тощо». Іван Вітюк також зазначив: «Держава намагається сприяти тим, хто хоче встановити обладнання, яке працюватиме на альтернативних видах палива, але крім цього, наше першочергове завдання: не просто зменшити споживання енергоносіїв на одиницю продукції чи на одиницю житлової площі, а саме зменшити кількість енергоспоживання до нормативних витрат, прийнятих сьогодні у світі».

На Вінниччині впроваджується урядова програма з енергозбереження

Про те, як пересічним громадянам та об’єднанням співвласників будинків (ОСББ) отримати державну компенсацію за кредитами, на придбання матеріалів та обладнання для підвищення енергоефективності, говорили у своїх виступах представники банків – партнерів урядової програми енергозбереження.

«Ощадбанк працює з урядовою програмою по двох напрямках: кредитування ОСББ та кредитування фізичних осіб,- зауважила начальник відділу корпоративного бізнесу Вінницького обласного управління «Ощадбанку» Тетяна Грушко.- Обсяг відшкодування частини суми кредиту згідно з урядовою програмою – 40% вартості матеріалів і обладнання, придбаних за кредитні кошти для ОСББ та до 30% від суми кредиту (максимум10 000 грн. за придбання енергоефективного обладнання за одним кредитним договором ) для фізичних осіб». Право на компенсацію виникає одноразово при остаточному розрахунку за всі матеріали та обладнання. За її словами, з початку 2015 року по області через «Ощадбанк» було укладено 106 кредитних договорів на придбання твердопаливних котлів та 18 – на енергозберігаюче обладнання і матеріали. В цілому ж по системі, тільки за травень цього року банком укладено 696 договорів, які підлягають державній компенсації.

Вже працює подібна програма з відшкодування коштів на енергозберігаючі технології в «Укргазбанку» (на 36 місяців під 25% річних).

Із червня 2015 року до програми Уряду щодо енергозбереження долучається також АТ «Ексімбанк». Програма «Тепле житло» від «Ексімбанку» зараз погоджується у Держенергоефективності.



Переглядів: 3419
Поширень: 0