Сьогодні відбулося чергове засідання Ради підприємців при міському голові. Одним з питань, які були винесені на обговорення, стало ознайомлення з проектом рішення міської ради щодо встановлення тимчасов​​ого пільгового режиму нарахування плати за оренду комунального майна та порядку його застосування. Дане рішення, яке ще має бути затверджене виконкомом міськради та депутатами, надасть можливість орендарям комунального майна на півроку отримати пільгу у розмірі 20 % від встановлено обсягу плати за оренду.

Під час засідання Ради підприємців директор департаменту комунальних ресурсів міської ради Ігор Шутак пояснив, що на сьогодні таке рішення є необхідним у зв’язку з ситуацією, яка склалася останнім часом щодо використання на умовах оренди суб’єктами господарювання об’єктів нерухомого майна територіальної громади. Аналіз динаміки кількості договорів оренди за 2014 рік та п’ять місяців 2015 року виявив поступову тенденцію за ініціативи орендаря дострокового розірвання договорів оренди, також надходять звернення з пропозиціями щодо зменшення площ орендованого нерухомого майна, з проханням відстрочити платежі до міського бюджету та звільнити підприємців від штрафних санкцій по договірних зобов\'язаннях або ж зменшення розміру орендної плати. Збільшилась і кількість орендарів, які сплачують орендну плату, але з порушенням термінів, визначених умовами договорів оренди.

«Зазначена тенденція спостерігається і в інших регіонах країни, про що ми дізналися, спілкуючись в телефонному режимі з фахівцями органів місцевого самоврядування, які координують діяльність у сфері управління об’єктами комунальної власності. Однак, шляхів вирішення даної тенденції в інших регіонах України немає, в тому числі, що стосується і оренди державного майна», - розповідає Ігор Шутак. Така негативна тенденція за оцінками експертів обумовлена двома факторами: зростанням індексу інфляції, який з початку 2015 року склав 137,1%, що призвело до щомісячного збільшення орендної плати, а також зростанням курсу іноземної валюти (курс долару до курсу гривні). Визначення розміру плати за оренду нерухомого майна комунальної власності здійснюється з розрахунку ринкової вартості об’єкта оренди, його характеру використання та відсотковою річною орендною ставкою. Внаслідок зростання курсу долару до курсу гривні за період з жовтня 2014 року по травень 2015 року ринкова вартість 1м2 збільшилась на 1,5-2 тис. грн.

«В той же час департамент комунальних ресурсів міської ради зацікавлений у забезпеченні захисту суб’єктів малого та середнього бізнесу у сфері здійснення ними господарської діяльності, в укладенні нових договорів оренди, створені додаткових робочих місць, забезпечені надходження коштів від оренди до міського бюджету та у зацікавленості майбутніх орендарів саме в оренді об\'єктів комунальної власності і зменшені заборгованості з орендної плати, - каже Ігор Шутак. - Тому, для можливості забезпечення балансу інтересів орендодавця щодо максимізації доходів від оренди комунального майна та орендарів щодо можливості користування комунальним майном для здійснення підприємницької та іншої діяльності пропонується запровадження з 1 липня до 31 грудня тимчасового пільгового режиму нарахування плати за оренду комунального майна, а саме 80 відсотків від встановленого обсягу. Даний механізм підтримки влади у сфері оренди комунального майна в умовах фінансової нестабільності буде стимулювати надходження коштів до міського бюджету та не створюватиме довгострокових зобов’язань».

Рішення містить і наступні уточнення – тимчасову пільгу надаватимуть за чинними договорами оренди, що укладені до 1 липня при наявності звернення орендаря, за умови повного погашення заборгованості, яка існує на 1 число місяця.

Радою підприємців проект рішення було схвалено, далі він піде на затвердження виконкомом міської ради і в разі затвердження – на розгляд сесії міської ради.

Для інформації:

Станом на 25 травня 2015 року в оренді знаходиться 458 об’єктів нерухомого майна комунальної власності територіальної громади Вінниці, з яких 192 об’єкта використовуються комерційними структурами і приватними підприємцями. Під застосування тимчасового пільгового режиму підпадає 153 договори оренди, по яких загальна сума нарахування орендної плати за травень 2015 року склала більше 600 тис. грн. Поточна заборгованість – 800 тис. грн. При застосуванні пільгового режиму за період з 1 липня до 31 грудня 2015 року надходження від оренди комунального майна зменшаться на 700-800 тис. грн.



Переглядів: 3654
Поширень: 0