В цьому сьогодні переконався в.о. міського голови Сергій Моргунов, відвідавши два найбільших у своїй сфері підприємства України. Обидва, а це єдиний у державі завод з виробництва сайдингу «Базис 2011» та підприємство з виробництва фруктових наповнювачів і заморожених фруктів «Аграна Фрут Україна», розташовані у Вінниці. Однак виробляють вони продукцію не тільки для вітчизняного ринку, а й виходять зі своїм товаром на інші країни.

ТОВ «Базис 2011» сьогодні є єдиним в Україні заводом з виробництва сайдингу. Частка товарів цього підприємства на вітчизняному ринку близько 55 %, решта – це імпортована продукція з інших країн. За словами генерального директора ТОВ «Бастіон 2009», яке є площадкою для «Базиса 2011», В’ячеслава Калініченка, в цьому році, як і на багатьох підприємствах держави, спостерігається падіння виробництва. Для цього заводу – приблизно на 40 %. Пов’язує це із здешевленням національної валюти та скороченням купівельної спроможності кінцевого споживача. «Але, вважаю, що це відтермінований попит і до кінця цього року, або в наступному ми матимемо зріст виробництва. В той же час ми не сидимо на місці. Намагаємося шукати нові ринки збуту – працюємо з Молдовою, місяць тому заключили контракт з Литвою, вийшли на протоколи домовленості з Естонією, є напрацювання з Румунією і Болгарією. Другий напрямок роботи підприємства – це зниження собівартості за рахунок новітніх технологій. В цьому році ми зробили та подали відповідні документи на патентування нового виду FLEX сайдингу, полімер якого дешевший на 15 %. Це дасть можливість бути більш конкурентоздатними на ринку будівельних матеріалів як в Україні, так і за кордоном. В той же час вивчаємо вимоги Євросоюзу до такого типу продукції і займаємося сертифікацією відповідно чинного законодавства Європи, щоб виходити на нові ринки», - зазначає В’ячеслав Калініченко.

Вінницькі підприємства виходять на міжнародні ринки збуту

Нещодавно підприємство почало виробляти дренажну систему, але поки у продажу її ще немає. В. о. міського голови Сергія Моргунова зацікавила система утеплення будинків, яку роблять за допомогою в тому числі матеріалів, виготовлених на цьому підприємстві. Він запропонував фахівцям заводу прорахувати, скільки буде коштувати утеплення п’ятиповерхової «хрущівки»: «Підприємством «Базис 2011» запропонована досить цікава концепція щодо утеплення багатоповерхових будинків. Більше вони орієнтуються на утеплення приватних будинків, але мають можливості утеплювати двох або п’ятиповерхові. Тому, думаю, потрібно з цим попрацювати, визначити ціну. Враховуючи те, що ми завтра на сесії міської ради будемо приймати відповідну програму по енергозбереженню по утепленню та модернізації будинків, то напрацювання цього підприємства можна використати».

Вінницькі підприємства виходять на міжнародні ринки збуту

Другим підприємством стало Спільне українсько-австрійське ТОВ «Аграна Фрут Україна», яке виробляє фруктові наповнювачі для харчової промисловості. «Частка ринку в Україні нашого підприємства складає 85 %, до того ж за такими технологіями, як працюємо ми, не працює жодне інше, - каже генеральний директор підприємства Володимир Семенюк. - Наше завдання зберегти все, що дала природа, і донести це в найбільш якісному вигляді до виробника». До 40 % усієї виробленої продукції йде на експорт – Білорусію, Грузію, Молдову, Узбекистан, Азербайджан. Минулого року підприємством було виготовлено 16,2 тисяч тон продукції, в той же час воно має потенціал нарощувати виробництво до 20 тис. тон на рік. Нещодавно «Аграна Фрут Україна» розпочало виробляти нову продукцію – наповнювачі для пекарських виробів, з якою планує вийти також на міжнародні ринки.

Вінницькі підприємства виходять на міжнародні ринки збуту

«Кожне підприємство – це робочі місця, податки, інвестиції в місто, регіон та державу в цілому. І я думаю, що це основа успішної економіки. В цьому році звершується будівництво четвертої черги ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», триває модернізація олійножирового комбінату, реконструкції промислових потужностей україно-іспанського підприємства ТОВ «СПЕРКО Україна» та ПрАТ «Вінницяпобутхім». Ми передбачаємо в цьому році створення до тисячі додаткових робочих місць для вінничан, - каже Сергій Моргунов. – Нещодавно ми прийняли концепцію розвитку Вінницького індустріального парку, а це близько 61 гектара землі, де ми визначаємо пріоритет створення біля 26 підприємств і 6 тисяч нових робочих місць. Минулого року було підписано Меморандум з «Українською пивною компанією» щодо перенесення потужностей з Криму у Вінницю. Нашій команді вдалося їх переконати, що саме у Вінниці їм буде найкраще налагодити виробництво і працювати. Минулого тижня було проведено торги по придбанню земельної ділянки, і фактично це вже перший крок для того, щоб «Українська пивна компанія», яка буде виробляти холодильне обладнання для харчової промисловості, працювала саме у Вінниці. А це від 1,5 до 1,7 тисяч нових робочих місць. Вартість інвестиційного проекту від 300 до 500 мільйонів гривень».



Переглядів: 8394
Поширень: 0