Доходи загального фонду обласного бюджету за 6 місяців 2015 року виконано на 120,6 відсотка. План перевиконано на суму 42,7 млн.грн. Про це повідомив директор департаменту фінансів ОДА Микола Копачевький. За його словами, такий результат досягнуто за рахунок понадпланових надходжень податку на доходи фізичних осіб в сумі 13,3 млн.грн., а також за рахунок нових видів доходів – екологічного податку – 14,1 млн.грн., податку на прибуток приватних підприємств – 9,1 млн.грн.

«В поточному році змінилася структура доходів загального фонду обласного бюджету. Зменшилась питома вага податку на доходи фізичних осіб (з 92,6% за 6 місяців 2014р. до 53,9% за 6 місяців 2015р.). Знизилась залежність обсягу надходжень від одного податку - податку на доходи фізичних осіб. Також цього року, доходи загального фонду збільшились за рахунок екологічного податку – на 45,3 млн.грн. (питома вага якого складає 18,1%), 10% податку на прибуток підприємств (крім податку на прибуток підприємств державної та комунальної власності) – на 27,7 млн.грн. (питома вага якого - 11,1%)» - підкреслив Микола Копачевський.

Водночас, доходи загального фонду бюджету області за 6 місяців 2015 року виконано на 122,8 відсотка (план -1103,7 млн. грн. фактично 1355,5 млн. грн.), що більше на 251,7 млн. грн., зокрема по містах обласного значення надійшло більше плану на 54,8 млн. грн., сільських, селищних, містах районного значення бюджетах – на 121,6 млн. грн., районних бюджетах – на 32,6 млн. грн., обласному бюджету – на 42,7 млн. грн.

«До річних показників, затверджених радами, (вперше за 5 останніх років) виконання становить 56,9 відсотків. Найвищий показник річного надходження доходів загального фонду по Вінницькому району, Тульчинському, Могилів-Подільському, Погребищенському та Жмеринському, найнижчий – по Томашпільському району,Чернівецькому, Іллінецькому, Немирівському, Крижопільському та м. Козятин» – зауважив Микола Копачевький.

Переваги децентралізації: за півроку обласний бюджет Вінниччини отримав додатковий фінансовий ресурс у сумі 245,5 млн грн

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації наголосив, що із 701 сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад виконали свої бюджети по власних і закріплених доходах по планах на 6 місяців 2015 року 700 рад – це на 55 бюджетів більше, ніж за 6 місяців 2014 року. Не виконано лише 1 бюджет. Разом з тим, на сьогодні 74 бюджети сільських рад виконали вже річні бюджетні призначення по доходах, а по 168 бюджетах – виконання становить більше 75% плану на рік.

Коментуючи вищезазначене, голова облдержадміністрації Валерій Коровій зауважив: «Даний результат - це реальна децентралізація, яка відбувається. Райони зараз отримують 60% податків, обласний бюджет - 12% і лише 25% - йде в державний бюджет. Відтак ми маємо чітко розуміти, що фінансовий ресурс з обласного бюджету повинні спрямовувати на заклади обласного рівня, яких на Вінниччині 200. Тобто розраховувати на фінансову підтримку з обласного бюджету всім не варто. Для цього бюджетам базового рівня передано фінансовий ресурс – це філософія децентралізації».

За словами Миколи Копачевського, зміни до Бюджетного кодексу України в частині бюджетної децентралізації дали можливість уже за 6 місяців 2015 року додатково отримати фінансовий ресурс у сумі 245,5 млн. грн. проти відповідного періоду минулого року. Зокрема, по єдиному податку – 53,7 млн. грн., по екологічному податку – 42,5 млн. грн., по акцизному податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 101,2 млн. грн., по податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки – 27,7 млн. грн., по платі за надання інших адміністративних послуг – 14,0 млн. грн. та по податку на майно (без плати за землю) – 6,4 млн. грн.

«В умовах бюджетної децентралізації місцевих бюджетів спостерігається ріст надходжень доходів загального фонду бюджету області за 6 місяців 2015 року порівняно з відповідним періодом минулого року по містах обласного значення – на 267,6 млн. грн., районних бюджетах – на 76,7 млн. грн., сільських, селищних, містах районного значення бюджетах – на 87,4 млн. грн. По обласному бюджету надходження доходів загального фонду зменшились на 86,6 млн. грн. По податку на доходи фізичних осіб, який є основним бюджетоутворюючим податком – (більше 53,0% загальних надходжень), надійшло до бюджету області за 6 місяців 2015 року 721,4 млн. грн., що складає 110,0 відсотків до показників, затверджених місцевими радами з урахуванням змін. Понад план надійшло 65,5 млн.грн. Забезпечено виконання зазначених показників усіма містами та районами області» - зазначив Микола Копачевський.

За словами посадовця, порівняно з відповідним періодом минулого року надходження податку на доходи фізичних осіб до бюджету області збільшились на 116,4 млн. грн., або на 19,2%.

«Крім того, надійшло до бюджету області єдиного податку в сумі 166,5 млн. грн., що становить 128,2 відсотків до планових призначень, затверджених радами на 6 місяців 2015 року. Планові показники виконано по всіх бюджетах районів (міст)» - наголосив Микола Копачевський. Гарний показник і по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників (фіксованому сільськогосподарському податку), який включено до складу єдиного податку. Так, за 6 місяців 2015 року надійшло 27,3 млн. грн., що становить 455,2 % до планових призначень. Планові показники 6 місяців поточного року виконано по всіх бюджетах районів. Одночасно, по окремих районах спостерігається перевиконання річного плану по зазначеному податку більш як у 3 рази. Це в першу чергу стосується м. Хмільник та Могилів-Подільського, Теплицького, Тростянецького, Тульчинського районів.

Переваги децентралізації: за півроку обласний бюджет Вінниччини отримав додатковий фінансовий ресурс у сумі 245,5 млн грн

В свою чергу, керівник виконавчої гілки обласної влади Валерій Коровій, наголосив, що даний податок є важливим для аграрної Вінниччини. «В нас основна частина усіх бюджетів - це сільські бюджети, і на 90% вони були дотаційними. Тривалий час, туди йшов лише фіксований сільськогосподарський податок, який не мінявся ще з 1998 року. В середньому він становив 6 гривень на гектар. Що можна було зробити за ці кошти у територіальній громаді? Зараз ситуація кардинально змінилася, адже цей податок зріс у 21 раз. На базовому рівні колосальний стимул для розвитку. Крім того, що є інші податки» - підсумував Валерій Коровій.

Позитивом у збільшенні надходжень доходів за словами директора департаменту фінансів облдержадміністрації - є запровадження акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. «За 6 місяців 2015 року до бюджету області акцизного податку надійшло в сумі 101,2 млн. грн.. За рік ми очікуємо надходження - 220-240 млн.грн.» - підкреслив Микола Копачевський.



Переглядів: 3651
Поширень: 0