Днями відбулася зустріч  у приміщенні Управління ДАІ у Вінницькій області.

Починаючи із 2015 року за переобладнання вантажного автомобіля у пасажирський, власник повинен заплатити акцизний податок. Про категорії транспортних засобів, які підпадають під таку законодавчу норму, умови їх реєстрації і сплатити податків, спілкувалися громадські активісти із представниками Державтоінспекції й фіскальної служби. Представники громадськості з\'ясовували, яких процедур потрібно дотримуватися аби отримати свідоцтво про реєстрацію авто і запитували про умови сплати акцизу. Розглядали ці питання на конкретному прикладі.

Переобладнання авто і сплату акцизного податку обговорили податківці, ДАІвці й громадськість за круглим столом

Начальник управління оподаткування підакцизних товарів ГУ ДФС у Вінницькій області Олег Середюк зазначає, що сплата податку залежить від того, до якої категорії згідно УКТЗЕД належить транспортний засіб. Якщо громадянин подає документи у яких зазначений той чи інший код, відповідно до нього і нараховується податок. Єдиним органом який визначає класифікатор автомобіля є Департамент митних платежів та митно-тарифного регулювання ДФС України. Тому, якщо виникають спірні питання у віднесенні автівки до тієї чи іншої категорії, потрібно звертатися саме до цієї структури. Усі присутні за круглим столом прийняли рішення, що слід звернутися до вказаного Департаменту за офіційними роз’ясненнями аби  напрацювати єдиний підхід до таких ситуацій.

Нагадаємо, що акцизний податок сплачується власником не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації автомобіля (пункт 216.11 статті 216 Кодексу).

Переобладнання авто і сплату акцизного податку обговорили податківці, ДАІвці й громадськість за круглим столом

Платники акцизного податку при зверненні до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль зобов\'язані пред’явити квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення (підпункт 222.2.4 пункту 222.2 статті 222 Кодексу).

Акцизний податок з операції переобладнання вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль сплачується за місцем знаходження (проживання) особи, яка є власником переобладнаного транспортного засобу, за кодом бюджетної класифікації 14020800.

Якщо документ про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху отримано до 01.01.2015, власники таких вантажних транспортних засобів, що переобладнані у легкові автомобілі, не повинні сплачувати акцизний податок, оскільки акти цивільного законодавства не мають зворотної дії у часі.

При зверненні до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного у легковий автомобіль вантажного транспортного засобу заявник повинен надати:

  • документ про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху;
  • квитанцію або платіжне доручення про сплату акцизного податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення.



Переглядів: 4581
Поширень: 0