З метою спрощення ввезення вантажів гуманітарної допомоги для забезпечення підрозділів, що беруть участь в АТО, Верховною Радою України прийнятий Закон України від 16.07.2015 року № 640-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо оперативності прийняття рішень».

Зазначений Закон опублікований у виданні «Голос України» від 06.08.2015 № 141-142 та набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Згідно з цим Законом звільнено від оподаткування при ввезенні на митну територію України транспортні засоби, що надходять у період проведення антитерористичної операції для отримання і використання Збройними Силами України, Національною гвардією України, іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями, Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України, Державною прикордонною службою України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною спеціальною службою транспорту, Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України для забезпечення проведення антитерористичної операції.

Цим же Законом прийнято рішення стосовно звільнення від оподаткування транспортні засоби, призначені для перевезення більше ніж вісім осіб, та автомобілі, обладнані для перевезення інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, що передаються для використання установам соціального захисту населення, державним закладам охорони здоров'я і навчальним закладам, громадським організаціям інвалідів, ветеранів війни та праці, Товариству Червоного Хреста України та його обласним організаціям, державним закладам системи реабілітації, фізичної культури і спорту інвалідів "Інваспорт".

Митне оформлення гуманітарної допомоги, визнаної такою рішеннями Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, здійснюється на території адміністративно-територіальної одиниці органу, який прийняв таке рішення, а митне оформлення гуманітарної допомоги, визнаної такою рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, - за місцем, визначеним відповідно до Митного кодексу України.

Товари (предмети) гуманітарної допомоги підлягають відповідному державному санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному контролю в установленому законодавством порядку. Зазначені види контролю здійснюються першочергово та безкоштовно.

Разом з тим, Законом внесені також зміни, що визнання гуманітарною допомогою легкових автомобілів для забезпечення ними інвалідів, дітей-інвалідів, які перебувають на обліку для їх отримання, та вантажів вагою до 3 тонн у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, здійснюють міські державні адміністрації.



Переглядів: 2315
Поширень: 0