Заборгованість мешканців Вінницької області за спожитий газ продовжує зростати і станом на 1 вересня 2015 року складає майже 77 мільйонів гривень. Лише 28% вінничан справно сплачують за спожитий газ, решта абонентів має борги від 50-ти до 1000 гривень і більше. Найбільше боржників у категорії від 50-ти до 200 гривень.

З початку 2015 року заборгованість мешканців Вінниччини за газ збільшилася у п’ять разів і вже станом на перше вересня цього року становила 76 млн. 999 тис. гривень. Враховуючи боржників бюджетних установ (864 тисячі гривень) та боржників із числа промисловості, можна говорити про загальний борг перед ПАТ «Вінницягаз» та ТОВ «Вінницягаз Збут» у розмірі 78 млн. 173 тис. гривень.

«Зазвичай, споживачі у літній період мають тенденцію розраховуватися за спожитий взимку газ, тим самим зменшуючи розмір загальної заборгованості, - говорить директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник. – Але через подорожчання газу майже в 6 разів у квітні чимала кількість споживачів не в змозі розрахуватися за газ».

Що стосується Вінницької області, то лише за два літніх місяці цього року – липень та серпень – борги вінничан за газ збільшилися на 11 млн. гривень. Якщо говорити про структуру та суму заборгованості, то найчисельнішою є категорія абонентів, заборгованість за газ яких складає 50-200 гривень. Таких у області 40%. На другому місці – абоненти із боргами до 50 гривень (25,6%). Ще 24% боржників мають борги від 200 до 500 гривень, 8% - від 500 до 1000 гривень. 7 тисяч 333 боржників накопичили борги у розмірі 1000 гривень і більше (2,4%).

Попередження про відключення від газопостачання у разі несплати заборгованості за спожитий газ отримали 82 тисячі 242 абоненти (26% боржників). Станом на перше вересня цього року через борги було вже відключено від газопостачання 11 208 боржників (3,5%).  

На жаль, кількість боржників за спожитий газ у Вінницькій області має тенденцію до постійного зростання. Обласна газорозподільна компанія ПАТ «Вінницягаз» та постачальник газу ТОВ «Вінницягаз Збут» звертаються до усіх мешканців Вінниччини із проханням своєчасно здійснювати розрахунки за спожитий газ! Особливо напередодні нового опалювального сезону важливо розрахуватися із боргами і в майбутньому уникати накопичення неплатежів, адже це може призвести до відключення від газопостачання осель боржників.

Щоб не залишитись без газу, малозабезпечені сім’ї можуть звернутись із відповідною заявою до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації для оформленням субсидій. Не варто забувати і про нову можливість отримати компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг строком до шести місяців для споживачів, які опинилися у складних життєвих обставинах. Відповідну Постанову №570 Кабінет Міністрів України затвердив 5 серпня 2015 року. Щоб отримати таку пільгу, потрібно звернутися із заявою в місцеві державні адміністрації або виконкоми рад (міські, районні або сільські). Після чого створюється спеціальна комісія, яка оформляє акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства претендента на субсидію.

Розуміючи непросту ситуацію кожного споживача сьогодні, ПАТ «Вінницягаз», разом з тим, розраховує на розуміння з боку вінничан – адже, незважаючи на складні фінансово-економічні умови, компанія «Вінницягаз» робить все можливе для того, щоб вже за місяць і протягом довгої зими в ваших оселях було тепло та затишно. ПАТ «Вінницягаз» сподівається на відповідальність усіх вінничан, які користуються природним газом, і дякує тим споживачам, які своєчасно сплачують за спожитий газ! 



Переглядів: 3781
Поширень: 0