У Вінницькій області відсутнє виробництво нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів зокрема. Однак суми коштів, які виводяться у тіньовий обіг через торговельні оборудки та мінімізацію сплати податків, вираховуються десятками мільйонів гривень.

На даний час у провадженні слідчих Головного управління ДФС у Вінницькій області перебувають кримінальні провадження відносно посадових осіб щонайменше трьох підприємств, що здійснюють купівлю-продаж нафтопродуктів – найпершим чином пального для АЗС – за фактами умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Загальна сума збитків, завданих державі внаслідок злочинних діянь, складає близько 50 млн. грн. Лише одне з таких підприємств із задекларованого за три з половиною роки доходу близько 50 млн. грн. податків сплатило ледь більше 1 млн. грн., що становить 0,2% від задекларованого обсягу реалізації. При тому, що задеклароване податкове зобов’язання менше  1% дає співробітникам фіскальної служби обґрунтовані підстави вважати такий суб’єкт господарювання мінімізатором податків, тобто таким, що умисно приховує частину доходів від оподаткування. Найчастішим способом вивести кошти з-під оподаткування є використання фіктивних фірм, фінансово-господарські операції з ними проводяться, як правило, лише на папері.

Співробітники податкової міліції Вінниччини мають значний досвід протидії такого роду кримінальним правопорушенням. Втім, ділки неохоче розлучаються з незаконно набутими мільйонами, тож нерідко у відповідь на обґрунтоване обвинувачення виступають із звинуваченнями в тиску на бізнес, необ’єктивності пред’явлених доказів, оскаржують дії фіскальної служби в суді. Остання спроба  зловмисників оскаржити мільйонні нарахування внаслідок незаконної діяльності обернулися черговим провалом: суд підтвердив усі суми донарахувань, визнавши їх обґрунтованими і справедливими.

Між тим, слідчо-оперативні підрозділи фіскальної служби Вінниччини продовжують збирати достатню доказову базу для направлення проваджень до суду. Кінцевою метою проведеної роботи має стати не лише спрямування кримінального провадження до суду, але й повне відшкодування завданих державі збитків.



Переглядів: 2458
Поширень: 0