Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує  що наказом Міністерства фінансів від 28.09.2015 року №841 затверджено нову форму звіту про використання  коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання. Варто нагадати, що  зазначений наказ приведено у відповідність до вимог чинного законодавства, оскільки нормотворчу функцію щодо затвердження звіту передано від контролюючих органів до Мінфіну. Додамо, на сьогодні  вимоги щодо надання коштів на відрядження прописані в пп.170.9.1  Податкового кодексу України (замість пп.140.7.1, що діяв до 01.01.2015). У новоприйнятому документі  також змінено ставку податку на доходи фізичних осіб з 17 на 20 %. Окрім того у формі Звіту та  Порядку його складання зазначено, що неповернена у строк сума надміру витрачених коштів розраховується з урахуванням п. 164.5 ПКУ, тобто із застосуванням підвищувального коефіцієнта.

Як уже вище повідомлялося,  звітувати за використані кошти на відрядження або під звіт за новою формою необхідно з дати офіційного опублікування  наказу №841, а саме  з 6 листопада. Із цієї ж дати втратив чинність наказ Міндоходів №845 від 24.12.2013р., яким була затверджена попередня форма звіту та Порядку його складання.

І ще раз нагадаємо, Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається до закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує  відрядження або  виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок роботодавця, який надав кошти під звіт. У разі отримання готівки із застосуванням платіжних карток, Звіт необхідно подати до закінчення третього банківського дня після завершення відрядження, а якщо ж платіжна картка застосовується для проведення розрахунків у безготівковій формі – строк подання Звіту  не повинен перевищувати десяти банківських днів та за наявності поважних причин може бути продовжений роботодавцем до двадцяти банківських днів.

Якщо ж відряджувальна особа має надміру витрачені кошти, таку суму необхідно повернути в касу або на банківський рахунок особи, яка їх видала, до або при поданні Звіту. У разі неповернення  - сума надміру використаних коштів підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставками 15 та 20%  із врахуванням підвищувального коефіцієнта та військовим збором (1,5%).

Щодо обов’язку  складання Звіту, то він  покладається на підзвітну особу, що отримала такі кошти на підприємствах всіх організаційно-правових форм або у самозайнятої особи.



Переглядів: 2101
Поширень: 0